Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobre vijesti

Ohrabrujući podaci: Bh. izvoz konačno raste

kamioni izvoz uvoz
FOTO: Milan Sabic/PIXSELL
Ilustracija

Ono što je ohrabrujuće jeste da je u aprilu konačno prekinut trend pada bh. izvoza

U periodu januar – april 2024. godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio 5 milijardi i 320 miliona KM, što je za 8,3 posto manje nego u istom periodu 2023. godine.

Istovremeno, uvoz je bio 9 milijardi i 291 milion KM, što je rast za 5,6 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 57,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 3 milijarde i 971 milion KM.

No, ono što je ohrabrujuće jeste da je u aprilu konačno prekinut trend pada bh. izvoza, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo da se BiH već dugi niz mjeseci suočava s konstantnim padom vrijednosti izvoza robe. Glavni razlozi za to su smanjene cijene i potražnja za nekim proizvodima, poput električne energije, ali i nesto slabija poslovna aktivnost na ključnim tržištima poput Njemačke.

No, u aprilu je ta vrijednost konačno porasla.

U aprilu smo izvezli robe u vrijednosti od milijardu i 468 miliona KM, u odnosu na milijardu i 400 miliona iz istog mjeseca prošle godine. To je rast od 4,9 posto.

Ostaje da se vidi da li je april bio samo izuzetak ili je ovo najava da se konačno popravlja stanje kada je riječ o izvozu, a time i stanje cijele bh. ekonomije.

Inače, u prva četiri mjeseca izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 847 miliona KM, što je za 24,7 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio 1 milijardu 27 miliona KM, što je rast za 1,2 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 82,5 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 3 milijarde i 960 miliona KM, što je za 7 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz iznosio 5 milijardi i 542 miliona KM, što je povećanje za 6,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 71,5 posto.