Brzi i žestoki

GM planira lansirati deset elektronskih automobila u Kini do 2020.

22/04/2017

Korporacija General Motors planira da lansira deset električnih i hibridnih modela s pogonom na benzin i električnu energiju u Kini do 2020. godine, saopćio je čelnik firme, dok proizvođači vozila ubrzavaju proizvodnju alternativnih vozila pod pritiskom Pekinga da promoviraju tu industriju.

GM će započeti proizvodnju modela koji se pokreće isključivo na električnu energiju u Kini u roku od dvije godine, izjavio je predsjednik GM Kina Matt Tsien, na sajmu automobila u Šangaju.

Kazao je da GM očekuje godišnju prodaju od 150.000 komada električnih i hibridnih automobila u Kini do 2020. i da će eventualno nadmašiti 500.000 komada do 2025.

Ford Motor Co., Volkswagen AG, Nissan Motor Co.i druge autokompanije objavile su agresivne planove proizvodnje i prodaje električnih vozila u Kini, najvećem tržištu automobila u svijetu po broju prodanih jedinica. U utorak je GM objavio hibridnu verziju Chevrolet Volta koja će biti proizvedena u Kini i prodavana u okviru njene marke Buick.

Kineska komunistička vlada ima najambacioznije ciljeve korištenja elektronskih automobila u svijetu, u nadi da će to doprinijeti ublažavanju smoga u njenim zagađenim gradovima i da će preuzeti vodstvo u toj industriji u nastajanju.

Kineski regulatori vrše pritisak na strane proizvođače vozila da pomognu u razvoju te industrije, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.