Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sant’ Agata Bolognese

Ovako izgleda proizvodnja Lamborghinijevih superautomobila

jpeg

Kompletna proizvodnja Lamborghinija odvija se u pogonu u mestu Sant’ Agata Bolognese, u Italiji.

Uz Ferrari, Lamborghini je najpoznatija italijanska marka superautomobila. Posljednjih godina ovaj proizvođač bilježi konstantan rast prodaje i proizvodnje, a nakon dužeg perioda u kome se gama Lamborghinijevih modela sastojala od dva imena – stigao je i treći, krosover Urus.

U prvoj polovini 2018. prodaja je porasla za 11% u poređenju sa istim razdobljem 2017. Tako je za prvih šest meseci tekuće godine kupcima širom svijeta isporučeno 2.327 automobila sa značkom bika. Od toga je najviše primjeraka modela Huracan – čak 1.604, Aventadora je 673, a preostalih 50 vozila su primjerci modela Urus.

Kompletna proizvodnja Lamborghinija odvija se u pogonu u mestu Sant’ Agata Bolognese, u Italiji. Prije nego što je 2017. predstavljen model Urus, fabrika je proširena pa je njen kapacitet sada 8.000 vozila godišnje.

To je možda skroman rezultat ako se poredi sa produkcijom kompanija koje izrađuju automobile za široke mase, ali treba imati u vidu da je ovdje riječ o egzotičnim supersportskim modelima koji koštaju po nekoliko stotina hiljada eura, pa naviše.

U tom kontekstu, planirana proizvodnja od 8.000 Lamborghinija godišnje veliki je uspjeh pogotovu ako se zna da rivali u ovoj klasi automobila uglavnom prave manje vozila – izuzetak je Ferrari sa godišnjom prodajom od oko 7.000 jedinica, ali sa većim brojem modela u ponudi.

Kako nastaju moćni Lamborghini superautomobili možete pogledati u videu jutjubera Mr JWW koji je bio gost ovog italijanskog proizvođača.