May: Nećemo odgađati Brexit

theresa_may98

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da njena zemlja neće nastojati da odgodi “Brexit”, čak i ako London i Brisel ne uspiju da se usaglase o pitanjima trgovine i regulisanja granice u Irskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Malo je vremena, ali produžavanje ili odgađanje ovih pregovora nije opcija”, rekla je May u obraćanju na samitu u Salzburgu.

Istakla je i kako će Velika Britanija napustiti Europsku uniju (EU) 29. marta, kako je i planirano, dodajući da je odgovornost na svim stranama da postignu sporazum.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude – Juncker je na početku samita EU-a istakao da je sporazum i dalje daleko, napominjući da o pitanjima trgovine i granice u Irskoj treba još da se pregovara.

Istakao je kako su različiti scenariji i dalje mogući, uključujući ishod bez postizanja sporazuma Brisela i Londona.

Vlada Therese May suočena je sa sve snažnijim pozivima na novo glasanje nakon što su objelodanjeni uvjeti britanskih budućih odnosa sa EU-om.

Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a u martu naredne godine i ući u tranzicijski period.

Predsjednici država i vlada članica Europske unije započeli su u četvrtak neformalni samit u austrijskom Salzburgu, a proces istupanja Velike Britanije iz Unije (Brexit) i neregularne migracije su glavne teme.