Kultura

Mostarsko ljeto 2019

Alica Zećo u Mostaru predstavio knjigu o Crkvi bosanskoj

13/07/2019

Iznenađenje je, po njegovim riječima, da problem Crkve bosanske ustvari ne postoji, niti je problem u nedovoljnom poznavanju tog učenja od balkanskog naučnog duha

Knjiga “Svjetlost istine Crkve bosanske” autora Alice Zećo, predstavljena je u petak u Mostaru u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2019”.

Autor kaže da je u osnovi bila želja za istinom o bosanskom srednjovjekovlju.

“Kada krenete tim putem, ubrzo postaje jasno da je bosansku prošlost, kao i prošlost bilo koje srednjovjekovne države, nemoguće razumjeti bez religije, odnosno u našem slučaju bez bitka učenja Crkve bosanske. To opet znači i bez sveobuhvatnog promatranja obilježja religija raznih vremena i prostora. I tu se susrećete, s jedne strane, sa ozbiljnim problemom balkanske historiografije, dok s druge čeka iznenađenje”, kaže Zećo.

Iznenađenje je, po njegovim riječima, da problem Crkve bosanske ustvari ne postoji, niti je problem u nedovoljnom poznavanju tog učenja od balkanskog naučnog duha.

“Drugim riječima, balkanski naučni duh, kada posmatra dogme Crkve bosanske, u potpunosti ignoriše duhovni sadržaj predbiblijskih vremena. Ignoriše i značenje i vrijednost vjerovanja koja su postojala u drugim vremenima i na drugim prostorima. Sva objašnjenja dogmi Crkve bosanske daju se kroz komparaciju s kršćanskim dogmama, nakon čega se njezino učenje naziva herezom. Iznenađenje je kada vidite da isti problem imaju i apologeti. Znači, susrećete se sa apsurdnom situacijom”, ističe Zećo.

Napominje da iako su sve teze o učenju Crkve bosanske protivne jedna drugoj, sve one ipak imaju i jedan zajednički nazivnik – postižu prešutnu suglasnost da ne spominju istočnu baštinu.

“Osnovano se postavljaju pitanja kako razdijeljena balkanska znanstvena misao može uopće govoriti o učenju Crkve bosanske ako ne spominje istočnu baštinu kao dio civilizacije jednog vremena i jednog prostora ili još važnije kako se može govoriti o formi, a ne poznavati unutarnji sadržaj bitka dualističkog učenja. Ta pitanja stvaraju misteriju koja se reflektira u pitanju šta je to što istočna baština krije pa nitko ne smije ili ne želi govoriti o tome. Susret s takvim pitanjima na koja balkanski znanstveni duh i ne pokušava odgovoriti stvara potrebu drugačijem pristupu traženja odgovora o učenju Crkve bosanske od onog puta koji se koristi”, navodi Zećo, priopćili su organizatori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.