Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aljoša Jurinić, pijanista svjetskog glasa, uskoro pred bh. publikom

Print

Koncert mladog hrvatskog pijaniste Aljoše Jurinića, čije izvedbe osvajaju publiku širom svijeta, zakazan je za 25. mart u Narodnom pozorištu Sarajevo. Biće to prvi nastup ovog klavirskog virtuoza pred bosanskohercegovačkom publikom.

Aljoša Jurinić pažnju na sebe skrenuo je pobjedom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Robert Schumann u Zwickauu 2012. godine. Nakon toga, bio je finalist najprestižnijeg pijanističkog takmičenja u svijetu Frederick Chopin u Varšavi te laureat takmičenja Kraljice Elizabete u Belgiji, održanog prošle godine. Najvažnijim koncertom u dosadašnjoj karijeri smatra onaj održan u njujorškom Carnegie Hallu. Posebno je ponosan na godišnju nagradu Vladimir Nazor, koju je primio lani u Zagrebu.

U okviru ovogodišnjeg izdanja Piano festa „Tattile“ Aljoša Jurinić predstavit će i svoj album prvijenac CHOPINaLIVE. Promocija albuma zakazana je za subotu, na dan koncerta, u 13 sati u Bijeloj sali sarajevskog Narodnog pozorišta. Organizatori Festivala Tattile u programske aktivnosti uvrstili su i interaktivnu radionicu „Druženje s Aljošom“ u cilju motiviranja mladih klavirista na dalji predan rad i afirmaciju u svijetu pijanizma.

„Izuzetna nam je čast da svjetski priznatog pijanistu dovodimo u Sarajevo, pred publiku i učenike koji će pratiti naš festival“ ističe umjetnička direktorica Festivala Iva Pašić. „Veliki interes za koncert i pretprodaja ulaznica potvrđuju da u našoj zemlji još uvijek ima dosta poklonika umjetničke muzike i ljubitelja kvalitetne klavirske izvedbe“.

Prvi nastup Aljoše Jurinića pred bh publikom produkt je saradnje Piano festa „Tattile“ i Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ulaznice za koncert, najavljen za 25. mart sa početkom u 19:30, već su u prodaji.