Kultura

Suvremeni prostor

Ambasadori na otvaranju Akademije VII u Sarajevu (FOTO)

30/09/2019

U zadnjoj sedmici mjeseca septembra/rujna Akademija VII je organizirala prvu od tri sesije o Narativnoj i dokumentranoj praksi 2019/2020 koja je posvećena mladim i profesionalnim fotografima iz regiona

Akademija VII u Sarajevu je zvanično otvorila svoja vrata, a domaćini su bili osnivač Fondacije VII- Ron Haviv, Hasnija Zulić,menadžer operacija i Lejna Čelebičić, program koordinator. Svečano otvorenje savremenog prostora Akademije VII u Sarajevu je ugostilo veliki broj zvanica iz društvenog, kulturnog i političkog života Sarajeva, uključujući i predstavnike diplomatskih predstavništava u BIH, ambasadore SAD-a, Erica Nelsona, Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Fielda, Republike Francuske, Guillaume Roussona, Republike Italije Nicole Minassija, Republike Slovenije Zorice Bukinac, kao i sve ljubitelje fotografije i vizuelnog novinarstva

Akademija VII je ove godine u maju bila organizator prvog Festivala slike.

U zadnjoj sedmici mjeseca septembra/rujna Akademija VII je organizirala prvu od tri sesije o Narativnoj i dokumentranoj praksi 2019/2020 koja je posvećena mladim i profesionalnim fotografima iz regiona. Seminar vode Zijah Gafic i Dr. Paul Lowe, kao i dodatnih devet predavača iz cijelog svijeta.

Tokom seminara fotografkinje i fotografi će naučiti na koji način razvijati trajno svoju profesionalnu karijeru u vizuelnom pripovjedanju priča, uključujući osmišljavanje, istraživanje i planiranje ideja o nastanku priča. Učesnici će biti izloženi suočavanju s etičkim i moralnim izazovima prilikom kretanja u zamršenom labirintu dokumentiranja života drugih.

O Akademiji VII

Akademija VII je neprofitna medijska edukativna inicijativa osnovana s ciljem demokratizacije pripovijedanja koja omogućava da se putem grantova i stipendija za žene i muškarce iz manje zastupljenih zajednica održava obuka za novinarke i novinare kako bi se glas njihovih zajednica čuo u medijima.

Cilj Akademije VII je stvaranje mreže lokalnih i autohtonih pripovjedača širom svijeta koji su predstavnici svojih zemalja, zajednica i plemena.

Naše studente ćemo također upoznati sa osnovama poslovnog planiranja, budžetiranja, marketinga, brandinga, finaciranja, pisanja prijedloga, dizajna i strateškog komercijalnog razmišljanja.

Akademija VII trenutno stipendira dva studenta iz Južne Azije na Danskoj školi novinarstva u Aarhusu i daje dvije stipendije za magisterij za studente iz Bangladeša (za obuku sljedeće generacije trenera).

Akademija VII također će sarađivati ​​sa regionalnim kulturnim i obrazovnim institucijama na Balkanu i sirom svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.