Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DžezRez000

Banja Luka se upisala na listu gradova koji su obilježili Svjetski dan džeza

jazz banja luka (1)

Ovacijama je pozdravljena video poruka Quincy Jonesa koji se prisjetio koncerta u Banjoj Luci

U prisustvu više stotina poklonika džeza, koje ni kiša nije omela da uživaju u vrhunskom muzičkom događaju, 30.aprila u Banjoj Luci je održana je manifestacija „DžezRez000“, a organizatori najavljuju još veći broj učesnika naredne godine.

Onima koje ništa nije spriječilo da budu u banjalučkoj „Bašti sljezove boje“ neobična džezerska noć ostat će u pamćenju po odličnoj svirci banjalučkih bendova, kiši koja je rominjala i sjajnoj atmosferi.

Ovacijama je pozdravljena video poruka Quincy Jonesa koji se prisjetio koncerta u Banjoj Luci, te izrazio zadovoljstvo što je dio banjalučke džez priče i što je kompozicija poznatog saksofoniste Phila Woodsa „Banja Luka“ lajtmotiv manifestacije. „My love for Banja Luka…“, riječi su Quincy Jonesa.

Muziciranje je počelo laganim džezom u izvedbi „Fluteta“ a potom nastavljeno džez standardima u izvedbi Tamburaškog orkestra Banja Luka, te poznatih autorica Vanje Mišić i Sanje Zelić.

Kompozicija „Banja Luka“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića i izvedbi Policijskog orkestra MUP RS pozdravljena je dugim aplauzom, a prisutnima se nevjerovatnim muziciranjem i izvrsnim vokalom predstavio Jazz Blese Band.

Potom je uslijedila gitarska čarolija koju su publici priredili Vladimir Tubić i Aleksandar Mihić.

U kasnim večernjim satima predstavila se Duško Šobat Group, a publiku je potpuno opčinila autorska muzika ovog benda koji se predstavio novim gitarskim temama. Sve je upotpunio, potpuno neočekivano, banjalučki džezer Boris Relja, koji, inače, živi u Kanadi, i sasvim slučajno se obreo na prvoj banjalučkoj džez smotri.

Kratko je muzicirao sa Duško Šobat Group i Sanjom Zelić, a organizatorima manifestacije, Udruženju „REZ“ i Fondaciji EPK Banja Luka 2024, izrazio je iskrene čestitke i podršku. -Veoma me raduje što sam ovakav događaj doživio u Banjoj Luci – rekao je Relja ne skrivajući oduševljenje muziciranjem Duško Šobat Group i cjelokupnom organizacijom.

Priznanje za izuzetan doprinos razvoju džez scene u Banja Luci namijenjeno pijanisti Milanu Saviću, koji nije bio u mogućnosti da dođe, primio je gitarista Stefan Tešanović. Podršku manifestaciji dali su brojni banjalučki muzičari i poklonici kvalitetne umjetničke muzike koji nisu krili oduševljenje što je „Bašta sljezove boje“ vraćena pod okrilje kulture.

Osnivač Udruženja „REZ“ Saša Berendika je zahvalio prisutnima na podršci i još je još jednom iznio osnovnu ideju „DžezReza“, a to je da bude mjesto susreta izvođača iz različitih sredina.

-Prisustvo Borisa Relje na nultom „DžezRezu“ shvatili smo kao znak da smo na pravom putu. Očekujemo već naredne godine više banjalučkih muzičara koji žive i stvaraju u inostranstvu da daju svoj pečat ‘DžezRezu’ donoseći nam sa različitih strana svijeta međunarodni predznak – rekao je Berendika.

Predsjednik Fondacije EPK Banja Luka 2024 Marko Bilbija istakao je značaj kandidature u smislu razvoja kulturne scene i kreativnih scenarija, a osvrćući se na „DžezRez000“ rekao je da je uvjeren je da je ovo početak jednog velikog međunarodnog džez festivala.

Ovaj događaj uputpunili su i studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci – Nikolina Đekanović, vokal i Mario Nikolić, klavir, kao i izložba Slobodana Rašića Bobare o temi „Bašta sljezove boje“.

Organizatori Svjetskog dana džeza u Banja Luci su Udruženje “REZ” i Fondacija EPK pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka, dok je video poruku Quincy Jonesa obezbijedila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.