Kultura

Baroš: U Pozorištu Prijedor trudimo se ostati jedna velika porodica

08/07/2018

Pozorište Prijedor nekad je bilo ugledno amatersko pozorište koje je uspješno odmjeravalo snage na festivalima. Danas je to respektabilna profesionalna kuća koja ima izgrađenu repertoarsku politiku i uspješno nastupa na festivalima profesionalnih pozorišta.

Na festivalu “Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce” prijedorsko pozorište nastupilo je već sedmi put.

U 11 godina profesionalnog djelovanja ta pozorišna kuća je devet puta prošla selekciju za spomenuti festival, ali je dva puta odustala od učešća. Jednom jer je režiser i glumac Darko Cvijetić bio član žirija Igara, a drugi zbog bolesti glumca Radenka Bilbije.

Direktor “pozorišnog čuda iz Prijedora” Zoran Baroš u razgovoru za Fenu podsjeća da ovo pozorište postoji i uspješno radi 66 godina.

– Većinu tog vremena smo bili amatersko pozorište, jedno vrijeme sa statusom “ni na nebu ni na zemlji”, a posljednju deceniju smo izborili mjesto u “porodici” profesionalnih pozorišta. Danas je naše pozorište dobra hemija iskustva i mladosti, željnih dokazivanja i rada. Spoj kakav se poželjeti može – ocjenjuje Baroš.

Podsjeća da je Pozorište Prijedor profesionalni status dobilo prije 11 godina i da se tad prvi put pojavilo na profesionalnom odmjeravanju “snaga”, upravo na Festivalu u Jajcu. Bilo je to sa predstavom “Na čijoj strani” po tekstu Ronalda Harvuda, u režiji Darka Cvijetića.

– Od tada, naš teatar je u svim segmentima napravio značajan iskorak, u jačanju ansambla, jer danas imamo devet glumaca u ansamblu, od čega šest akademskih i tri sa glumačkim iskustvom od oko 30 godina, kao i u stvaranju uslova za rad te svakako u finansijskom dijelu – istaknuo je.

Baroš naglašava podršku i razumijevanje Grada Prijedora za rad te pozorišne kuće.

Navodi da je zgrada Pozorišta danas jedan od najljepših i najuređenijih pozorišnih objekata, ne samo u BiH, već i zemljama okruženja.

– Najznačajnije u svemu tome je činjenica da više od deceniju u potpunosti raspolažemo s planiranim budžetom na godišnjem nivou. Ono što je projekcija našeg budžeta u okviru gradskog na raspolaganju nam je i svih tih godine ne postavlja se pitanje da li će tog novca biti ili ne. Mnoga pozorišta u BiH, pa i u okruženju, prosto ne mogu da vjeruju da stvari tako dobro funkcionišu – kazao je Baroš, dodavši da se iz Gradske uprave više od deceniju trude da se poslovanje i rad tog pozorišta ne dovede u pitanje.

Kada je riječ o gostovanjima na festivalima i nagradama, ističe da su proteklih 11 godina u više navrata bili učesnici pozorišnih festivala u Jajcu, Banja Luci, Brčkom, Zenici, Doboju, Zaječaru…

– Nagrada na svim ovim festivalima je za ovo kratko vrijeme bilo zaista mnogo. Ukupan broj nagrada prelazi 30, no mi ne smatramo da su nagrade presudne. Ukoliko ih ima dobrodošle su, ali isto tako i ako ih nema nije to “smak svijeta”. Svakako najznačajnije naše predstave, kada su nagrade u pitanju, su “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Djelidba” i “Bunar”…Mi smo se davno interno dogovorili da je i jedna i druga “situacija”, sa ili bez nagrada, obavezujuća. Svaka nagrada vas obavezuje da težite ka novoj, ali takođe, i kada ih ne bude obaveza je to da radite još bolje – mišljenja je on.

Govoreći o tome kako uspijevaju u uslovima koji i nisu tako sjajni za kulturu pa ni pozorišta, Baroš smatra da je osnovna pretpostavka za sve ljubav prema onom što radite.

– I naravno rad i samo rad. Ljudi iz Pozorišta Prijedor, bez obzira da li se radi o glumcima, tehničkom osoblju ili drugima, vole pozorište, vole ono što rade i mi se trudimo i dalje ostati jedna velika porodica. Porodica u kojoj se zajednički proslavljaju uspjesi, zajednički tuguje i, što je jako važno, planira i osmišljava strategija razvoja i rada. Priznaćete, ne tako težak recept – podvukao je.

Na ovogodišnjim Igrama, osim predstave “Sve o ženama” Darka Cvijetića Pozorišta Prijedor, igrana je i predstava “Sabirni centar” Marka Misirače Narodnog pozorišta Banja Luka, kao prva koprodukcijska predstava te dvije kuće.

Komentirajući saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, Baroš ističe da je ona odlična već niz godina.

– Sve naše predstave su igrane u Narodnom pozorištu u Banjoj Luci, većina njihovih kod nas, prema potrebi angažujemo i njhove glumce za naše predstave, a prošla sezona će ostati upamćena kao sezona u kojoj je prvi put u istoriji ove dvije kuće urađena koprodukcijska predstava naša dva teatra. Radi se o predstavi “Sabirni centar”, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače. I ova predstava je uvrštena u program ovogodišnjih Igara u Jajcu, tako da je Pozorište Prijedor jedini teatar koji na 37. Pozorišnim igrama u Jajcu ima dvije predstave u zvaničnoj konkurenciji – rekao je na kraju razgovora za Fenu direktor prijedorskog pozorišta Zoran Baroš.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.