Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bečke festivalske sedmice predstavljaju aktuelnu scensku umjetnost

FAKA_pcredit_Nick_Widmer

U okviru Bečkih festivalskih sedmica koje predstavljaju aktuelnu scensku umjetnost, ove godine će od 12. maja do 18. juna biti prikazane 44 produkcije iz 28 zemalja.

Posjetioci će imati priliku da vide prije svega različite performanse, ali i muzičko pozorište, predstave, igru i muzičke nastupe.

Bečke sedmice će biti otvorene koncertom ispred skupštine grada koji svake godine privuče hiljade posjetilaca i prenosi se uživo širom svijeta. Domaćin tog muzičkog spektakla bit će Conchita. Ona će zajedno sa Bečkim simfonijskim orkestrom u neobičnim aranžmanima nastupiti sa gostujućim umjetnicima: Harri Stojka, Lylit, Russkaja, MoZuluArt, Yasmo & die Klangkantine i Molden/Resetarits/Soyka/Wirth.

Kanadska trupa Mammalian Diving Reflex predstavit će publici dva performansa. “Djeca šišaju” koji se bavi povjerenjem u mlađe generacije, kao i razumijevanjem djece i njihovih prava i “Sav seks koji sam ikada imala” koji tematizuje tabu temu seksa u starosti.

Festival će ove godine privući publiku i velikim imenima. Holivudska zvjezda Jude Law glumit će u predstavi “Opsesija” belgijskog reditelja Ivo van Hove. Umjetnik Jonathan Messe i kompozitor Bernhard Wang predstavit će svoju interpretaciju Vagnerovog “Parsifala”, a premijera će biti održana 4. juna u pozorištu “Theater an der Wien” pod muzičkim vođstvom dirigenta Simone Young.

Ove godine bit će predstavljena tri nova festivalska programa. “Akademija podučavanja” sa različitim predavanjima i akcijama sa slobodnim ulazom za sve posjetioce. Zatim “Performeum” koji obuhvata performanse na lokaciji Austrijske željeznice u Bečkom kvartu Favoriten. Treći program je bina “Hiperrealnost” na kojoj će nastupati muzičari klupske scene kao što su Holly Herndon, Merzbow i Forest Swords, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Sarajevo, predstavništva Grada Beča u Sarajevu.