Kultura

mostar

“Boca u moru” na Festivalu antifašističkog filma

25/08/2021

Film "Boca u moru", snimljen 2013. godine, razbija predrasude različitih strana besmislene vjerske, ratne i političke manipulacije i ispranog religijskog ekstremizma u kojem mladi Palestinac i mlada Jevrejka pokušavaju pronaći zajedničke interese i ljubav

U sklopu 5. Festivala antifašističkog filma u Mostaru, koji se održava u okviru Dana Mostarskog bataljona, publika će večeras na Memorijalnoj sceni 2532 imati priliku pogledati film “Boca u moru”.

Film “Boca u moru”, snimljen 2013. godine, razbija predrasude različitih strana besmislene vjerske, ratne i političke manipulacije i ispranog religijskog ekstremizma u kojem mladi Palestinac i mlada Jevrejka pokušavaju pronaći zajedničke interese i ljubav.

Tai ima 17 godina, a Naim 20. Ona je Izraelka, francuskog porijekla, a on – Palestinac! Tai živi u Jerusalimu, a on u Gazi. Oboje su rođeni u ponosnim porodicama. Nalaze se u osjetljivim godinama, kada moraju da se nose s stalnim opasnostima i uslijed okruženja u kom rastu. Kada Tai bude svjedok bombaškog napada u lokalnom kafiću, odbija da mrzi pripadnike drugog naroda. Piše poruku, stavlja je u bocu i baca u more. Otkrit će je Naim. Od tada njih dvoje počinju da se dopisuju, i rađa se mala nada da će im novostečeno prijateljstvo uliti snagu da se suoče s okrutnostima svijeta i promijene ga onoliko koliko je potrebno da se uklope…, saopćeno je iz UABNOR-a Mostar.

Projekcija će početi u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.