Ceremonija otvaranja Sarajevske zime u znaku olimpijskih gradova

Drugo lice svijeta – ibro spahic – sarajevska zima 2
FOTO: D. B.

Ovogodišnje 34. izdanje Festivala Sarajevo – Sarajevska zima održat će se pod motom “Drugo lice svijeta”.

I na ovoj sarajevskoj zimi predstavit će se umjetnici sa svih kontinenata iz svih oblasti umjetnosti/teatar, film, vizuelne umjetnosti, multimedijalni performansi, savremeni ples, muzika, opera, balet, dizajn, arhitektura, radionice, novi mediji umjetnosti…

Počasni gost je Republika Bugarska. Specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018.-2020./Južna Koreja, Japan i Kina.

Za ceremoniju otvaranja, 7. februara, koja će se održati na Pozorišnom trgu, najavljen je performans mladih umjetnika u olimpijskim krugovima. Nakon podizanja zastave Sarajevske zime najavljen je i koncert Gardijskog orkestra Bugarske “Susret kultura – Od brassa do jazza“, posvećen Bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije i svečanom otvaranju 34. Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Ceremoniji otvaranja prethode raznoliki programi. Tako će tog 7. februara u Vijećnici biti otvorena izložba fotografija grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018., Pyeongchanga, u Galeriji Roman Petrović bit će izloženo osam plakata Japanske kaligrafije, dok će na istom mjestu biti organizirana i radionica pod nazivom “Drugo Lice svijeta, baština i budućnost Evrope”.

U Collegium Artisticumu će se predstaviti umjetnička trupa Nine Dragon Heads iz Južne Koreje, a u Pozorištu mladih bit će izveden program u saradnji s JU Djeca Sarajeva i tad će Pozorište maldih, kako je najavio director Festivala Ibrahim Spahić, biti veliko obdanište.