Kultura

Umro u 43. godini

Četrnaesta godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

06/01/2021

Dobitnikom je prve nagrade za priču "Zijo Dizdarević" 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

Na današnji dan 2007. godine, nakon kraće i teške bolesti, u 43. godini života u Mostaru je, preminuo bh. književnik i novinar Dragan Šimović.

Priče, pjesme i kolumne objavljivao je u mnogim listovima i časopisima. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju, a dio njih je preveden na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik.

Prvu knjigu priča “Misterij stolne lampe” objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega slijedi knjiga “Prolaznik” objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom “Učili smo za pjesnike”. Iste godine s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu “Triangulacija”.

Dobitnikom je prve nagrade za priču “Zijo Dizdarević” 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme je radio u Sarajevu, te uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja Stećak, a veći dio života je proveo u Mostaru.

Bio je prvi direktor izdavaštva i urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak, a jedan je od urednika prvog leksikona legendarne grupe Indexi.

Također je bio član Društva književnika BiH i Hrvatske, te aktivni član HKD Napredak i Matice Hrvatske. Pokrenuo je brojne radionice za mlade, među kojima je Škola Kreativnog Pisanja iz koje su ponikli brojni umjetnici i projekti, kako književni i likovni tako i kazališni.

U Mostaru je također pokrenuo vlastitu antikvarnicu “Škrinja”, koja je okupljala i promovirala razne književnike, te motivirala mlade za nova stvaralaštva i izlazak iz anonimnosti, a među njima su i sada već zvučna imena mladih umjetnika u BiH i okruženju.

Nakon smrti koja je Dragana Šimovića zadesila u punoj snazi njegovog stvaralaštva brojni pjesnici su mu posvetili pjesme, a neki čak i knjige, među njima su Ljubo Krmek i Krunoslav Šetka.

No, ostala je nikada objavljena njegova posljednja knjiga “Učili smo za pjesnike II”, koja je u čast njegovog života i djela iste godine 2007. kada je preminuo, javnosti predstavljena u časopisu Motrišta.

U povodu četrnaeste godišnjice smrti, za pokojnog Šimovića će danas u crkvi Sv. Stjepana u Gabeli biti služena sveta misa zadušnica i upriličen posjet groblju, uz evociranje sjećanja na život i djelo ovog bh. književnika i novinara.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.