Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klovićevi dvori

Djela Mersada Berbera nakon 31 godine ponovo u Zagrebu

berber (1)

Slikarev sin Ensar Berber istaknuo je kako je riječ o visokostručnoj, mini retrospektivnoj izložbi s djelima koja datiraju od studentskih dana pa sve do umjetnikova kraja

U Klovićevim dvorima najavljeno je otvorenje velike izložbe “Berber” koja će dio djela slikara i grafičara Mersada Berbera predstaviti prvi put, a jedan dio slika ponovno je u Zagrebu nakon 31 godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba “Berber” otvara se u Galeriji Klovićevi dvori 18. aprila gdje će djela Mersada Berbera biti izložena do 30. juna 2019. godine.

Direktor Galerije Klovićevi dvori Toni Picukarić istaknuo je kako je Mersad Berber porijekom bosanskohercegovački slikar, no kako je školovanjem u Ljubljani, radom u Zagrebu i Dubrovniku, on i hrvatski te zagrebački umjetnik.

“Ova izložba dolazi kao nastavak pokušaja Galerije Klovićevi dvori da nanovo revalorizira neke umjetnike čija je vrijednost upravo zbog sveprisutnosti u kulturnom životu Zagreba lagano erodirala. Želimo pokazati da je Berber jedan veliki svjetski umjetnik”, kazao je Picukarić.

Istaknuo je kako će biti izloženi neki novi, do sada neprezentirani radovi, brojna Berberova djela od 60-ih i 70-ih godina, pa sve do umjetnikove prerane smrti 2012. godine.

“Vjerujem da će ljudi koji misle da znaju ko je Berber i da poznaju njegov rad biti iznenađeni i da će naći nova otkrića i vrijednosti”, rekao je Picukarić.

Dodao je kako je Berber jedan od najčešćih slikara čija se djela, ponajviše grafike, mogu pronaći u mnogim zagrebačkim stanovima.

Slikarev sin Ensar Berber istaknuo je kako je riječ o visokostručnoj, mini retrospektivnoj izložbi s djelima koja datiraju od studentskih dana pa sve do umjetnikova kraja, s djelima koja se stajala u privatnom fundusu porodice Berber, a koja se izlažu prvi put.

“Želja nam je da kroz budući muzej Mersada Berbera u Sarajevu što više sačuvaju djela iz intaktnog fundusa”, poručio je Ensar.

Kustosica izložbe “Berber” Jasmina Bavoljak istaknula je kako je cijeli Berberov opus prožet njegovim zanimanjem za vlastitu tradiciju.

Posebno je naglasila kako su izložbom obuhvaćena neka od njegovih zadnjih djela, a to su Berberovi autoportreti, a velik dio djela je monumentalnog karaktera, odnosno muzejskog i galerijskog formata, koja nisu mogla stajati u privatnim salonima.

Veliki dio izloženih slika je u vlasništvu porodice Berber, dio je ustupio Bošnjački institut iz Sarajeva, a dio je iz zbirki privatnih vlasnika.

Monografska izložba slikara i grafičara Mersada Berbera, koja je posljednji put u Zagrebu održana 1988. godine, ostaje otvorena na 1.300 kvadrata kata Galerije Klovićevi dvori do kraja juna ove godine.