Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom ruskog zarubežja 10. novembra u posjeti Filozofskom fakultetu

ruska ambasada (1)
Ruska ambasada u BiH

Svečana primopredaja bogate zbirke knjiga koju je za Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu i posebno za profesore i studente Odsjeka za slavenske jezike i književnosti pripremio Dom ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin” iz Moskve bit će održana 10. novembra u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju Ambasade Rusije u BiH, u zbirci su recentna izdanja vodećih izdavačkih kuća, koja obuhvataju različite aspekte ruske kulture prošlih vjekova i savremenosti, kako u Rusiji, tako i izvan njenih granica.

Zbirka, između ostalog, sadrži i literaturu posvećenu životu i stvaralaštvu nobelovca i jednog od najuticajnih pisaca XX vijeka – Aleksandra Solženjicina.

Najljepši primjerci će biti izloženi za širu publiku.

U malom amfitetaru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koordinatorica za balkanske programe Doma ruskog zarubežja “Aleksandar Solženjicin”, Tatjana Irinarhova predstavit će moskovsku instituciju projekcijom kratkog dokumentarnog filma o nastanku i djelatnosti fonda “Ambasada na Taganskom brdu“ reditelja Sergeja Zajceva.

Slijedi predavanje „Revolucija kao osveta za maštu“ uglednog pisca, rektora ruskog Instituta za književnost “Maksim Gorki”, dobitnika niza nacionalnih priznanja i nagrada, Alekseja Varlamova.

Predavanje će biti posvećeno stogodišnjici Ruske Revolucije.