“Drugo lice svijeta” tema 34. Sarajevske zime

Drugo lice svijeta – sarajevska zima

Tri predstave, iz Turske, Hrvatske i Srbije predstavljene su danas u Sarajevu najavljujući još jedno izdanje Međunarodnog festivala Sarajevska zima “Sarajevo Winter Festival 2018” koje će biti održano od 7. februara do 21. marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Za 34. Internacionalni Festival Sarajevo – Sarajevska zima 2018. stiglo je 415 aplikacija vrhunskih umjetničkih projekata koji su odgovorili na poziv organizatora da se predstave pod motom SWF-Drugo lice svijeta.

Počasni gost Festivala je Republika Bugarska. Specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018.-2020., Južna Koreja, Japan i Kina.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić izrazio je čast što Bugarska, koja u narednih šest mjeseci predsjedava EU, praktično otvara sezonu “Drugo lice svijeta”.

“Bugarska historija je naš link različitosti za sve ono što se dešava na Balkanu”, kazao je Spahić.

Marijela Margeta-Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, čestitala je Spahiću na sjajnom kontinuitetu kojim je održao Festival, koji je na poseban način sve ove godine okupljao sjajne umjetnike iz cijelog svijeta i pružao mogućnost da Sarajevo u februaru i martu bude centrom, ne samo regionalnih nego i svjetskih dešavanja.

“Festival je prostor i vrijeme koje nam otvara mogućnost za radost, koje otvara mogućnost da i publika kao i umjetnici dožive nešto novo i posebno. Dolaze nam tri naslova, jedan iz Turske, drugi iz Srbije, treći iz Hrvatske, su predstave koje su trenutno na repertoarima ovih sjajnih pozoripnih kuća”, istakla je Margeta-Hašimbegović.

Već u februaru, kako je kazala, imat ćemo priliku da gledamo sjajnu predstavu “Rane”, koja dolazi iz Turske.

“Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će vam biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava “Derviš i smrt” koja nam dolazi iz Hrvatskog kazališta Split”, predstavila je Margeta-Hašimbegović.

Ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa predstavila je izložbu bugarskog slikara Svetla Radulova, posvećenu bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske Unije “Bajka o BiH” koja će biti otvorena 12. marta.

U sklopu Sarajevske zime, prema njenim riječima, bit će održan i koncert bugarskog Gardijskog orkestra “Susret kultura: Od Brassa do džeza” kao i sedmica bugarskog filma.

Program 34. izdanja koncipiran je tako da prezentira baštinu savremene umjetnosti i i budućnost modernog svijeta. Autorica vizuelnog identiteta Sarajevske zime je dizajnerica Mila Melank, a autor crteža akademski slikar Mensur Porović.

Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Evrope, UNESCO-a, Evropske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.