Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U kinu Meeting Point

Festival poljskih filmova ‘Visla’ prvi put u Bosni i Hercegovini, ulaz besplatan

festival poljskih filmova visla 2022

Držimo da će prvo izdanje “Visle” u BiH biti lijep početak nove tradicije. Odabrani naslovi će, vjerujemo, odgovoriti zahtjevima publike jer smo se vodili i žanrovskom i tematskom raznorodnošću, pa će tako svaki ljubitelj kina u našem programu pronaći nešto za sebe, navode organizatori

Prvo izdanje Festivala poljskih filmova “Visla” u Bosni i Hercegovini najavljeno je za 20. oktobar i trajat će tri naredna dana. Cilj Festivala je približiti poljsku kulturu ljudima izvan granica zemlje te posredstvom kulture predstaviti i sliku poljskog društva.

Također organizatori nastoje objasniti snagu i značaj poljske kinematografije te njeno mjesto u savremenom društvu što čine već u više od četrdeset gradova u dvadeset zemalja, tokom deset mjeseci svake godine.

– Zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Sarajevu, u kinu Meeting Point bit će prikazano sedam filmova. Ulaz za sve filmove je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti na dan projekcije u kasu kina.

Držimo da će prvo izdanje “Visle” u Bosni i Hercegovini biti lijep početak nove tradicije. Odabrani naslovi će, vjerujemo, odgovoriti zahtjevima publike jer smo se vodili i žanrovskom i tematskom raznorodnošću, pa će tako svaki ljubitelj kina u našem programu pronaći nešto za sebe.

Nastojeći odgovoriti očekivanjima bosanske publike odabrali smo najkvalitetnije tačke poljske produkcije i uložili značajne napore da bismo postigli raznorodan repertoar. Zato će gledatelji imati priliku pogledati najnovije naslove ali i klasike poljske kinematografije – navodi se.

Stoga su, kako navode u saopćenju za javnost, odabrali ‘Noćni voz’ Jerzyija Kawalerowicza, a projekcijom tog filma žele obilježiti sto godina od rođena tog utjecajnog režisera. Melodrama s elementima krimića donosi kamernu psihološku studiju i priču o samoći, pri tome nudeći kolektivni portret Poljaka s kraja pedesetih godina prošloga stoljeća.

Prezentirat će također film Irene Siekierzyńske ‘Amateri’, koji prati glumce s invaliditetom i njihov rad na adaptaciji Grka Zorbe. Na početku filma će se već ispostaviti da ipak moraju raditi na Shakespeareu.

– Na prvoj sarajevskoj ‘Visli’ prikazat ćemo i ‘Pjesme o ljubavi’ Tomasza Habowskog, romantičnu dramu koja je dobila odlične ocjene kritike ali i pohvale publike. Priča je to o potrazi za identitetom i buntu mladog muzičara u Varšavi, kojeg igra Tomasz Włosok. Sarajevska publika također će moći pogledati i film nagrađen sa dva ‘Zlatna lava’ i četiri ‘Orla’ Poljske filmske akademije, animirani horor Mariuzsa Wilczyńskog ‘Ubij to i idi iz ovog grada’. Kroz autobiografske impresije autor priziva slike iz djetinjstva, sjećajući se mrtvih roditelja i rodnog grada – Łodzi. Junak filma skriva se u bezbjednom zavičaju uspomena, gdje je vrijeme stalo a svi bližnji još uvijek žive. Kad uvidi da vječna mladost ne postoji, odlučuje vratiti se stvarnom životu.

U Balkonskom filmu Paweła Łozińskog upoznajemo sugovornike režisera sa kojima on razgovara sa svoga balkona. Autor je tokom dvije godine zaustavljao prolaznike te im, držeći kameru i mikrofon, postavljao pitanja i saznavao njihove tajne. Rezultat je dokumentarni film od sto minuta koji nam predstavlja šarolikost ljudskih sudbina i izuzetnost svakog pojedinca – navodi se.

Sljedeća preporuka je drama Konrada Aksinowicza ‘Povratak u one dane’. U autobiografskoj priči upoznajemo porodicu 14-godišnjeg Tomeka, čiji se otac Alek nakon godina vraća iz Sjedinjenih Država. Uprkos prvim dojmovima, neće to biti sretan događaj jer se Alek u rodni Wrocław ne vraća samo s novcem nego donosi i bolest – alkoholizam. Tako počinje uništavanje porodice.

– Ipak, prvo bosansko izdanje ‘Visle’ otvorit ćemo komedijom ‘Roditelji’ Jakuba Michalczuka, prate sukob dva svijeta tokom netipičnog svadbenog slavlja, upriličenog nakon otkazivanja samog vjenčanja. Ta činjenica gostima neće biti prepreka u veselju. Naslovne roditelje igraju poznata imena poljskih velikih ekrana Maja Ostaszewska, Marcin Dorociński, Izabela Kuna i Adam Woronowicz. Nadamo se da će odabrani naslovi ispuniti očekivanja publike, probuditi emocije i dugo ostati u pamćenju gledatelja – navode iz Festivala Visla.