Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film “Kler” obara rekorde, ali mnogi žele zabranu prikazivanja

kler

Film “Kler” režisera Wojciecha Smarzowskog obara bioskopske rekorde u Poljskoj i izaziva veliku polemiku među crkvenim krugovima i vladajućim strankama, sa jedne, i liberalne javnosti, sa druge strane.

Gotovo milion gledalaca, za samo tri dana, pogledalo je u bioskopima film koji ne prikazuje katoličke sveštenike u lijepom svjetlu, objavio je distributer.

“Kler” je film o trojici sveštenika koji piju, finansijski iskorištavaju vjernike i izruguju se Crkvi. Jedan od njih seksualno zlostavlja slijepog dječaka.

Film je u tri dana pogledalo 935.000 ljudi, a neki filmski kritičari tvrde da je to najbolje ostvaranje u posljednjih 30 godina u poljskim bioskopima.

“Ovaj film je do sada pogledalo 100.000 ljudi više nego `Pedeset nijansi sive` u istom periodu”, objavio je distributer Bioskop “Swiat”.

Istovremeno, “Kler” je izazvao velike polemike u Poljskoj. Nekoliko članova vladajuće stranke Pravo i pravda traži zabranu filma.

Član kabineta poljskog predsjednika Pavel Soloh nije gledao film, ali to ga nije spriječilo da ocijeni da je snimljen onako kako su “nacisti snimali filmove o Jevrejima”.

Jan Bodakowski, član Udruženja katoličkih novinara, nazvao je film “teškom antisvešteničkom propagandom”.

Međutim, filmski kritičar Janusz Vroblewski smatra da se nijedan režiser prije Smarzowskog nije usudio da pokaže ovako kritičku sliku Katoličke crkve u Poljskoj.

“Smarzowski osuđuje sve glavne crkvene grijehe od pedofilije, pronevjere i demoralisane hijerarhije”, navodi Vroblewski.

Mada opada broj vjernika, Poljska je i dalje jedna od najreligioznijih evropskih zemalja u kojoj Crkva ima veliki društveni i politički uticaj.

Malo prije pojave ovog filma u bioskopima, Romuald Kaminski, biskup Varšave-Praga, izvinio se zbog polnog zlostavljanja u poljskoj Katoličkoj crkvi.

On je napomenuo da se tokom posljednjih 26 godina dogodilo 12 slučajeva polnog zlostavljanja maloljetnika u njegovoj biskupiji.

Deset slučajeva je potvrđeno, od kojih se neki odnose na mlade između 15 i 18 godina. U tri slučaja zlostavljači su predati poljskom pravosuđu. Dvojica su osuđena.

Katolička crkva u Poljskoj pokajala se prije četiri godine na misi u Krakovu zbog zločina pedofilije koje je počinilo njeno sveštenstvo.

Njemačka Crkva se nedavno izvinila nakon objavljivanja izvještaja o zlostavljanju više od 3.600 maloljetnika od 1946. do 2014. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=_GQVfzaa6Ig