Kultura

Izložba

Francuski institut u Sarajevu predstavlja izložbu ‘Razglednice iz Pariza’

01/11/2018

"Razglednice iz Pariza“ je izložba autorica Kadribašić i Matić Žilić

Francuski institut, koji već petnaest godina predstavlja glavnu platformu za dijalog između Francuske i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i znanja, danas će u Gazi Husrev-begovom hanikahu predstaviti izložbu “Razglednice iz Pariza” autorica Mirsade Kadribašić i Katarine Matić Žilić.

“Razglednice iz Pariza“ je izložba autorica Kadribašić i Matić Žilić koje, inspirisane njihovim putovanjem u Pariz, kroz slike istražuju svoju fascinaciju putovanja i “street life”.

Matić Žilić je motive radila razvodeći plohe građevina u široke arabeske, pune razigrane igre. Ona u sebi njeguje perceptualnu snagu gledanja, uočava detalje u vizualnom polju i izvodi sliku u energiju prostora koja emanira iz sebe snagu koja opsjenjuje gledatelja.

Kadribašić kroz seriju akvarela prikazuje scene i likove iz svakodnevnog života, bogatstvo kolorita i sadržaja koji uključuje autobiografske reference kao novog načina komunikacije – digitalizacije i promjene koje ona donosi. Ona voli zaustaviti vrijeme i podavati se kontemplaciji koja izvire iz likovne postulacije motiva, saopćeno je iz Francuskog instituta.

– Ovih deset akvarela je priča današnjice, priča o vezama, o odnosima i načinu komunikacije. Svi likovi i priče su izmišljeni ali uneseni su i autobiograski elementi. Inspiracija su mjesta na koja smo naišli u Parizu. U biti uvijek kada vidim neku fotografiju, scenu… izrazim svoju verziju tog djela. Koristim akvarel kao medij, neprekidno me oduševljava njegova prozračnost, lepršavost i način na koji se boje neočekivano stapaju – istakla je Mirsada Kadribašić.

Ova kolekcija slika otvara prostor za raspravu o ideji da na savremenim umjetničkom scenama, uporedo sa novim komunikacijama i tehničkim medijima, opstaju predstave umjetnosti viđene golim okom umjetnika.

Katarina Matić Žilić ističe da grandioznost i monumentalnost Pariza nikoga do sada nisu ostavili ravnodušnim, pa ni nju.

– Dizajner u meni promatra detalje umjetničkih djela – građevina – objekata, detalja koji ih čine, i pokušava zamisliti vrijeme i trenutak u kojem je graditelj svakog tog objekta razmišljao dok ih je planirao. Rijetko razmišljamo o detaljima nekadašnjih vremena, sve ovo što danas vidimo nije rezultat nedavnog djelovanja i stvaranja, nego dugog vremena, raznih dešavanja unutar jedne zemlje. A tek za sebe je ogorman svijet mašte i stvaralačkog procesa svakog autora-arhitekte-umjetnika. A koliko je tek djela u jednom velikom gradu i koliko je pojedinaca iza svakog djela i njihovih života i stvaranja – kazala je.

Naglašava da traži izraz za svaki prizor koji vidi, stoga za svaki motiv koji slika traži njemu odgovarajuću tehniku, da bi izrazila što želi.

– Stoga se ne zadržavam na samo jednoj tehnici, već radim u mnogim – olovka, ugalj, tuš, pasteli, akvarel, akril…baš kao i što je svako djelo izraz odvojene osobe u vrlo različitim periodima i povlači sa sobom tragove tog istog vremena – izjavila je Matić Žilić.

Uvrštavanje izložbe “Razglednice iz Pariza” u kolekciju Francuskog instituta nudi priliku da se rad prikaže publici u Sarajevu a netom poslije i ostalim gradovima BiH u kojima Francuski institut ima sjedišta (Mostar, Banjaluka, Doboj, Maglaj).

Izložbu će otvoriti ambasador Francuske u BiH Guillome Rousson, a bit će postavljena do 15. novembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.