Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grand prix CIFFT-a za promotivni film “Home of Turquoise”

Grand_prix_CIFFT-a

Odbor međunarodnih turističkih filmskih festivala (CIFFT) proglasio je najboljim promotivnim filmom u 2016. godini “Home of Turquoise” reditelja Dağhana Celayira, a radi se o svojevrsnom putovanju kroz Tursku prikazujući prirodu onakvu kakva uistinu jeste.

Ovom inspirativnom filmu CIFFT će Grand Prix nagradu dodijeliti na svečanoj ceremoniji koja će biti upriličena od 26. do 28. januara 2017. godine u Beču.

Konceptualni film nastao je okviru promotivne kampanje koju je Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske pokrenulo unutar države i u inozemstvu u saradnji s aviokompanijom Turkish Airlines i predstavljen je putem Turkey HOME društvenih i digitalnih medijskih kanala, kao i ureda savjetnika za kulturu i turizam Ministarstva kulture i turizma u različitim državama.

– Cilj je bio uhvatiti prirodu onakvu kakva jeste, ali iz druge perspektive, snimajući promotivni turistički spot na potpuno drugačiji način nego što se ranije snimao. Kako bih napravio film za moju domovinu, pokušao sam ispuniti svoju viziju i snove za ovu zemlju. Nakon mjeseci rada, ova kreacija je krenula na put oko svijeta i bila viđena u 45 zemalja, u svim medijima – podvukao je Celayir.

Naglasio je da je ovaj avanturistički projekt bilo teško napraviti jer se priroda pokazala u svim svojim oblicima, te su doživjeli gromove, oluje, hladnoću, ekstremnu toplotu, jak vjetar, kiše, ali i vrtloge u podvodnim špiljama.

– Nije bilo šanse da se sve snimi za osam dana. No, nakon oluje, svi smo naučili da ne trebamo uzeti prirodu kao protivnika, nego uhvatiti mogućnosti koje nam pruža. Sada, neka vas zapanjujuće tirkizne obale obore s nogu i bace u zrak na putovanje kroz tačno značenje riječi “Turquoise” – kazao je.

U 2016. godini promotivni film “Home of Turquoise” prikazan je takmičarskom dijelu međunarodnih filmskih festivala na kojima je osvojio više od 30 prestižnih nagrada u različitim kategorijama, saopćeno je danas iz Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.