Kultura

 "Biografija fotografija"

Haviv: Fotografije iz BiH i Paname imale su različite utjecaje na svijet

07/07/2019

Riječ je o jednoj od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini koju je Haviv snimio 1992. u Bijeljini

Ratni fotograf Ron Haviv izjavio je na predavanju “Biografija fotografija” danas u Sarajevu da su njegove dvije fotografije, iako stare više od 25 godina, imale različite utjecaje na svijet u kojem živimo.

Riječ je o jednoj od najčuvenijih fotografija iz rata u Bosni i Hercegovini koju je Haviv snimio 1992. u Bijeljini i koja dokumentira jedan akt etničkog čišćenja, a drugu je snimio 1989. u Panami i na njoj je pretučeni Guillermo Ford.

– Fotografije su uglavnom bile pravilno korištene ali bilo je i slučajeva kad su bile zloupotrijebljene u propagandne svrhe prije nekoliko godina kada je Rusija izvršila invaziju na Gruziju – istakao je Haviv.

Pojasnio je da su tada na društvenim mrežama u Rusiji upotrijebili fotografiju snimljenu 1992. u Bijeljini i da je napisano da su žrtve na njoj ruski civili, što se brzo proširilo po cijeloj zemlji.

– I kada se fotografije koriste za propagandu mogu imati vrlo snažan, iako negativan efekat – rekao je Haviv.

Profesorica sa Univerziteta New York Lauren Wals navela je da je u pripremi dokumentarni film “Biography of a Photo” koji tematizira dvije legendarne fotografije Rona Haviva iz sukoba u Panami i BiH, a koje su imale ogroman utjecaj i postale inspiracija ljudima u potrazi za pravdom.

– Te fotografije su počele kao radovi foto-novinarstva ali su tokom tri decenije prešle i u komercijalnu sferu, te utjecale na politiku i procese pomirenja – kazala je Walsh.

Predavanje je organizirano u sklopu konferencije “Visual Culture in Postwar Society” koja se održava od 5. do 13. jula u Sarajevu, uz pokroviteljstvo Ambasade SAD-a u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.