Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Izbor najbolje sportske fotografije u BiH “Tomislav Trojak”

tomislav-trojak

Stručni žiri izvršio je odabir fotografija nastalih na sportskim terenima u toku prošle godine

Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini, koji nosi naziv po poznatom fotografu Tomislavu Trojaku (1944 – 2015.), bit će upriličen sutra u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Stručni žiri izvršio je odabir fotografija nastalih na sportskim terenima u toku prošle godine, a članovi Organizacionog odbora manifestacije danas na konferenciji za medije govorili su o sportskoj fotografiji i radovima pristiglim na konkurs, u znak sjećanja na Trojaka, čiji je rad bio priznat širom Evrope, saopćeno je iz UG “Centar kreativnih aktivnosti”.

– Sve pristigle fotografije su vrlo kvalitetne i pokazuju dostignuća i kvalitetu, a istovremeno i dobre fotografe koji stoje iza opreme. Sportska fotografija traži brzu reakciju, odličnu opremu i savršeno rukovanje opremom i to je vrlo posebna vrsta fotografije, koja je danas malo zastupljena – naveo je predsjednik žirija Robert Andrejaš.

Manifestaciju “Tomislav Trojak” organizuje Udruženje građana “Centar kreativnih aktivnosti”, a predsjednik Udruženja Nedim Salaharević izrazio je zahvalnost porodici Trojaka, uz čiju se dozvolu organizuju izbor i izložba.

– Na konkurs su se prijavili autori iz cijele Bosne i Hercegovine, što daje posebnu težinu manifestaciji, a stiglo je 40 fotografija. Na ovaj način želimo doprinijeti očuvanju sjećanja na lik i dobra djela Tomislava Trojaka. Njegove su fotografije pravo blago, koje ne samo da su potvrda i dokument sportskih uspjeha, nego i državnosti Bosne i Hercegovine – izjavio je Salaharević.

Fotograf Darko Zabuš, na čiju se inicijativu manifestacija održava u Tuzli po drugi put, naveo je da Trojak nije pratio isključivo sport, ali je sportsku fotografiju najviše volio, a zatim se osvrnuo i na uslove u kojima trenutno rade bh. fotoreporteri.

– Mali broj kolega u Bosni i Hercegovini danas se bavi sportskom fotografijom, za koju je potrebna izvrsna oprema. Iako je mi, bh. fotoreporteri, nemamo, pristigle fotografije dokaz su da ne zaostajemo za kolegama iz zapadne Evrope. U uslovima koji su u BiH izuzetno teški, ipak uspijevamo parirati kolegama koje imaju bolju opremu i odlične uslove za rad. Prema mom mišljenju, Trojak je bio jedan od najboljih u vremenu u kojem je radio – istaknuo je Zabuš.