Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Berlina i Strasbourga

Izložba Historijskog muzeja BiH “Desperta, Europa” otvorena u Barceloni

barcelona izlozba

Direktorica Hašimbegović je detaljno govorila o postavci izložbe, okolnostima u kojima je nastala, ratnim okolnostima i značaju solidarnosti u tim vremebima, te ogromnoj pomoći i podršci koja nam je pružena iz Barcelone

Izložba Historijskog muzeja BiH “Desperta, Europa” koja se bavi temom solidarnosti prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini, otvorena je u srijedu 26. oktobra u Barceloni.

Ova izložba prethodno je predstavljena u Berlinu i Strasbourgu, a njeno predstavljanje u Barceloni ima poseban značaj jer je upravo ovaj grad, tokom rata, pružio nesebičnu pomoć i podršku Sarajevu i BiH.

Tokom čitavog rata Barcelona je različitim aktivnostima organizirala pomoć za građane BiH. Mobilizacija podrške i solidarnosti je izašla izvan okvira humanitarnog rada organizacija i uključivala je građane/građanke Barcelone, neformalne grupe i umjetnike koji su djelovali s ciljem pomoći civilima, prikupljanja hrane i lijekova, te organiziranja protesta. Izložba, koja je prvi put predstavljena u Sarajevu 2021. godine, obogaćena je pričama o solidarnosti. Otvorenje izložbe u Barceloni trideset godina od početka opsade Sarajeva povezuje još jednom dva grada.

Prisutnima na izložbi su se, pored domaćina, obratila direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović i ambasadorica BiH u Španjolskoj Danka Savić koje su se zahvalile Council of Democratic Memory of Barcelona City Council i European Observatory of Memories of the University of Barcelona na tome što su omogućili otvaranje ove izložbe u Barceloni, gradu koje “ima posebno mjesto u našim srcima”.

Ambasadorica Savić je podsjetila da ove godine obilježavamo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske te da u tom kontekstu posebno mjesto ima 30-godišnje prijateljstvo Sarajeva i Barcelone koja nam je pružila nesebičnu pomoć u najtežem razdoblju naše bliske prošlosti.

-Nadamo se da će obilježavanje 30 godina prijateljstva između naših gradova biti podsticaj za jačanje suradnje u oblasti kulture, sporta, obrazovanja, turizma. Izložba koju večeras otvaramo pokazuje da smo upravo na tom putu, -kazala je Savić.

Direktorica Hašimbegović je detaljno govorila o postavci izložbe, okolnostima u kojima je nastala, ratnim okolnostima i značaju solidarnosti u tim vremebima, te ogromnoj pomoći i podršci koja nam je pružena iz Barcelone.

Među prvim gradovima koji su dali priliku da se ukaže na situaciju u Sarajevu je upravo bila Barcelona.

Udruženja civilnog društva slalo je humanitarnu pomoć BiH, a mnoge su katalonske obitelji prihvatile bosanskohercegovačke izbjeglice. Tadašnji gradonačelnik Barcelone Pasqual Maragall čak je dodao Sarajevo kao “11. distrikt” na već postojećih deset administrativnih dijelova grada.

Proglašavajući Sarajevo distriktom Barcelone, Maragall je uklonio birokratska ograničenja za općinske humanitarne inicijative za opkoljeni grad.

Pored izložbe, u okviru obilježavanja 30 godina prijateljstva gradova Sarajeva i Barcelone, izdavačka kuća Bellaterra objavila je katalonski prijevod knjige “Sarajevo, mon amour” – razgovori Jovana Divjaka s novinarkom Florence La Bruyère koja će biti promovirana u Barceloni 3. novembra.