Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aida Vežić

Jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora

mukon2222

Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale imati naviku i obavezu da posjećuju muzeje

Muzejski radnici iz šest evropskih zemalja okupili su se danas u Historijskom muzeju u Sarajevu na jednodnevnoj konferenciji “Meet, See, Do – LAB: Izvrsnost u muzejskoj edukaciji”.

Cilj konferencije je stvaranje partnerstava sa muzejima iz Evropske unije, razmjena iskustva i jačanje muzejske edukacije u muzejima u BiH.

Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale imati naviku i obavezu da posjećuju muzeje.

Dodala je da se odazvalo oko 40 učesnika, a, kako kaže, posebno su sretni što je konferencija uspjela privući i kolege iz Hrvatske i Slovenije.

– Oko polovine učesnika su studenti sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jer želimo da upravo oni sutra budu stručnjaci koji će pomoći muzejima da razvijaju što kvalitetnije, raznovrsnije i stalne programe koji će uključivati i djecu i odrasle – rekla je Vežić.

Direktorica Asocijacije evropskih jevrejskih muzeja sa sjedištem u Amsterdamu Eva Koppen istakla je da je za njih muzejska edukacija jedna od glavnih zadaća prema javnosti i društvu u kojem djeluju.

– Smatrali smo da bi bila dobra ideja da udružimo snage s Balkanskom mrežom muzeja i Historijskim muzejom BiH kako bi podijelili iskustva jevrejskih muzeja iz Amsterdama, Varšave i Osla – kazala je Koppen.

Organizatori konferencije su Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Balkanska mreža muzeja i organizacija ProMu Cultural Projects iz Amsterdama.