Kultura

Aida Vežić

Jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora

20/05/2019

Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale imati naviku i obavezu da posjećuju muzeje

Muzejski radnici iz šest evropskih zemalja okupili su se danas u Historijskom muzeju u Sarajevu na jednodnevnoj konferenciji “Meet, See, Do – LAB: Izvrsnost u muzejskoj edukaciji”.

Cilj konferencije je stvaranje partnerstava sa muzejima iz Evropske unije, razmjena iskustva i jačanje muzejske edukacije u muzejima u BiH.

Generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić navela je da je vrlo bitno jačati obrazovnu funkciju muzeja jer su oni dio obrazovnog sektora i da bi škole trebale imati naviku i obavezu da posjećuju muzeje.

Dodala je da se odazvalo oko 40 učesnika, a, kako kaže, posebno su sretni što je konferencija uspjela privući i kolege iz Hrvatske i Slovenije.

– Oko polovine učesnika su studenti sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu jer želimo da upravo oni sutra budu stručnjaci koji će pomoći muzejima da razvijaju što kvalitetnije, raznovrsnije i stalne programe koji će uključivati i djecu i odrasle – rekla je Vežić.

Direktorica Asocijacije evropskih jevrejskih muzeja sa sjedištem u Amsterdamu Eva Koppen istakla je da je za njih muzejska edukacija jedna od glavnih zadaća prema javnosti i društvu u kojem djeluju.

– Smatrali smo da bi bila dobra ideja da udružimo snage s Balkanskom mrežom muzeja i Historijskim muzejom BiH kako bi podijelili iskustva jevrejskih muzeja iz Amsterdama, Varšave i Osla – kazala je Koppen.

Organizatori konferencije su Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Balkanska mreža muzeja i organizacija ProMu Cultural Projects iz Amsterdama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.