Kultura

Sarajevo

Komedija “Ne igraj na Engleze” na sceni CKM-a

06/09/2021

To je vrijeme adrenalina, momenti uzbuđenja kada u svakom dijelu svog bića osjećaju život iščekujući da vide ishod svog uloga – jesu li dobili ili izgubili

Narodno pozorište iz Mostara, predstaviće se sarajevskoj publici sa kultnom komedijom “Ne igraj na Engleze” mladog dramskog pisca Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, u utorak 7. septembra na teatarskoj sceni CKM-Jelića 1., u 20 sati. „Linija manjeg otpora“ jeste kredo kojim se vode Paun, Bule i Piksi – junaci ove komedije. Baveći se pomnim posmatranjem teleteksta, pravljenjem precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca i organizovanjem rituala praćenja razultata, ova tri momka su zaboravila da zapravo žive svoj život. Pošto je uvijek neko drugi kriv za probleme koji ih prate, i pošto se sve to može zaboraviti uz konzervu piva i tiket, oni su na to čuveno parče papira položili ne samo svoj novac, već i svoje dvadesetosmogodišnje prijateljstvo – čitav život. Tri prijatelja. Tri kladioničara.

Tri suprotstavljene uloge. Jedna utakmica. I ta jedna utakmica bi trebala da riješi sve njihove probleme. I umjesto da ih riješi, ta utakmica će pokrenuti razgovor o svim problemima u njihovim međusobnim odnosima. A broj tih problema je daleko veći i za njihovo rješavanje je potrebno puno više vremena nego što traje jedna utakmica, čak i sa sudijskom nadoknadom. A pisac drame “Ne igraj na Engleze”, Vladimir Đurđević, nije im dao to potrebno vrijeme, već im je dao samo ono vrijeme koliko i jesu živi u svojoj svakodnevnici, koliko je živ svaki kladioničar, koliko je živ kockar.

To je vrijeme adrenalina, momenti uzbuđenja kada u svakom dijelu svog bića osjećaju život iščekujući da vide ishod svog uloga – jesu li dobili ili izgubili. A na gubitku su u startu, gubitku vremena potrošenom na čekanje bez rada, bez istinskog pokušaja da se promijene, uzdajući se u sebe, preuzmajući kontrolu nad svojim životima i ne puštaju da o njihovoj sudbini odlučuju neki daleki, preplaćeni fudbaleri. Bule, Paun i Piksi, likovi ove drame, čekaju ishod jedne utakmice, posljednje u tom danu na koju su se kladili.

Jasno da tu iskrenog i dubokog prijateljstva nema. Drži ih zajednička ovisnost. Zajednička iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako jedan dobitak može nadomjestiti hiljade gubitaka, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. Akteri ove komedije su glumci Ivan Skoko, Emir Spahić i Emir Sejfić. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostime Sabina Trnka. Zbog zaštite naših sugrađana i ograničenog broja ulaznica, obavješatavamo javnost da je predstava rasprodata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.