Kultura

Narodno pozorište

Koncert Sarajevske filharmonije u čast Beethovena i Collegium artisticuma

17/10/2019

Prvi put sarajevskoj publici će se predstaviti italijanski umjetnik Giuseppe Bruno i to u ulozi dirigenta i pijaniste ujedno

Sarajevska filharmonija će u petak, 18. oktobra u Narodnom pozorištu održati koncert u čast 80 godina osnivanja asocijacije Collegium artisticuma i u susret godišnjici 250 godina od rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena.

Na programu će biti izvedena njegova djela uvertira Prometej, Pastoralna simfonija, te Koncert za klavir i orkestar br. 1.

Prvi put sarajevskoj publici će se predstaviti italijanski umjetnik Giuseppe Bruno i to u ulozi dirigenta i pijaniste ujedno.

Na inicijativu građana, Gradska uprava i Sarajevska filharmonija ovaj koncert posvećuju i godišnjici asocijacije Collegium artisticum, koja ove godine obilježava 80 godina osnivanja.

Collegium artisticum osnovana je pri Sarajevskoj filharmoniji 1939. godine. Njeni osnivači su slikar Vojo Dimitrijević, muzičar Oskar Danon, plesačica i koreografkinja Ana Rajs i arhitekta Jahiel Finci i posljednja je avangardna umjetnička grupa prije početka Drugog svjetskog rata, saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.