Kultura

bh. teatrologinja

Laco: Jajce s Pozorišnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom

03/07/2022
Foto: Fena

Teatrologinja Tina Laco podsjeća da se na prošlogodišnjim jubilarnim 40. Igrama obilježenim prošle godine intenzivno razgovaralo o tome šta ovaj festival znači za bh. teatarsku kulturu i kulturu uopće

Jajce je i ove godine domaćin najstarijem festivalu bh. pozorišta “Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine”. Igre su ušle u 20. godinu od kad su obnovljene, a u toku je njihovo 41. izdanje.

Teatrologinja Tina Laco podsjeća da se na prošlogodišnjim jubilarnim 40. Igrama obilježenim prošle godine intenzivno razgovaralo o tome šta ovaj festival znači za bh. teatarsku kulturu i kulturu uopće.

– Zaključili smo da su Igre osobito važne kao mjesto susreta i dijaloga, kao pokazatelj repertoarnih smjerova u teatarskim kućama i kao podsjetnik na sve ono čime bismo se dublje trebali pozabaviti u daljnjem radu – kazala je za Fenu Tina Laco.

Ona ističe da je 41. izdanje Igara samo zapravo potcrtalo i potvrdilo sve navedeno.

– Jajce su posjetili istaknuti umjetnici, kritičari, teoretičari, dramski pisci koji imaju priliku porazgovarati i raspravljati o tendencijama u bh. teatarskim kućama unutar jedne sezone. Pred nama su, uz zanimljiv prateći program, stilski i žanrovski raznolike predstave, autorski projekti, teatarski kolaži, a osobito je važno istaknuti veću zastupljenost autora sa ex-yu prostora (Lalić, Hasić, Pejaković, Petković, Liker, Duraković, zatim teatarski omnibus “Banja Luka’ nastao spajanjem tekstova pisaca koji su svojim rođenjem i/ili djelovanjem vezani za taj grad…); čekaju nas i dva klasična strana autora, Shakespeare i Ibsen… Dakle, Jajce s Pozorišnim/Kazališnim igrama i ove godine živi i odiše posebnom dinamikom – podvukla je gošća Pozorišnih igara bh. teatrologinja Tina Laco.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.