Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozorište mladih sarajevo

Lutkarska predstava “Olovni vojnik” kao priča o ljubavi koja pobjeđuje sve

FNA_151350

Reditelj predstave Mario Drmać, govoreći o izvoru te bajke H.C. Andersena, naveo je da je riječ o priči sa kojom su se generacije susretale u djetinjstvu i koja vraća u djetinjstvo

Lutkarska predstava “Olovni vojnik” u dramatizaciji i adaptaciji koju potpisuju Mario Drmać i Džejna Hodžić, a u režiji Maria Drmaća premijerno će biti izvedena 4. novembra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Pored toga što je riječ o novoj predstavi za najmlađe, radi se i o projektu koji je ujedno i diplomski rad Maria Drmaća na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te kojim Drmać postaje jedini bh. reditelj lutkarstva.

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić kazao je da je nakon dugo vremena u Pozorištu mladih urađen jako kompleksan projekat u kojem učestvuje osam glumaca u podjeli, te pet tehničara i ostalih saradnika.

– Još jedan svečani trenutak osim premijere u Pozorištu mladih je što naš glumac Mario Drmać za nekoliko dana postaje i lutkarski reditelj, što je veliki dobitak ne samo za Pozorište mladih, nego za čitavu lutkarsku scenu u BiH – kazao je Fazlić.

On se nada da će u budućnosti biti još više lutkarskih predstava na sceni Pozorišta mladih.

Reditelj predstave Mario Drmać, govoreći o izvoru te bajke H.C. Andersena, naveo je da je riječ o priči sa kojom su se generacije susretale u djetinjstvu i koja vraća u djetinjstvo.

Drmać kaže da se vodio motom iz bajke da “prava ljubav ne poznaje nikakvu prepreku i ako vjerujemo u nju, ljubav pobjeđuje sve, čak i smrt”.

Reditelj predstave “Olovni vojnik” je rekao da ta Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o Olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Mladi par koji se zaljubi otkrivajući zajednički čari ljubavi prema igračkama.

– Tako imamo ljubav između balerine i Olovnog vojnika te ljubavi između Asje i Zlatana. Djeca će se sigurno poistovjećivati i tražiti neke crtice za svoj život, za svoj daljnji razvoj – mišljenja je Drmać.

Glumica Ajla Cabrera koja je u ovoj predstavi balerina kazala je da su se tokom obrazovanja na Akademiji scenskih umjetnosti rijetko sretali s lutkom.

– Nismo imali nikakvog doticaja, ali ako ćemo o temi ljubavi, profesionalizmu, o poslu koji se voli najviše na svijetu, onda kad dobiješ bilo koji zadatak radiš ga iz srca. Sa svom svojom ljubavlju prema ovom poslu uradite ga što bolje možete. Otkrijete da niste tako stari, da ste kao dijete koje i dalje zna da se igra – smatra Cabrera.

U predstavi “Olovni vojnik” igraju Elma Ahmetović, Ajla Cabrera, Mirza Dervišić, Belma Lizde Kurt, Anita Memović Kajasa, Alma Merunka, Sanin Milavić i Dino Sarija.

Scenografiju predstave potpisuje Narda Nikšić, kreaciju lutaka Nađa Vasilevna, izradu lutaka i lutkarskih elemenata Nađa Vasilevna, Darko Kovačovski i Mirjana Čistopoljski, a muziku potpisuju Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.