Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagreb

Manekenka nepomično pozirala na izložbi držeći kostur vrane

manekenka izlozba kostur vrane1

Performans je osmišljen u frojdovskom ključu koji se odnosi na Leonardov kompleks majke Katarine – stoji u pozivnici za izložbu

Dimitrije Popović je čovjek koji bi napunio Jelačićev plac, izjavio je Milan Bandić (64). Zagrebački gradonačelnik u subotu u podne otvorio je izložbu hrvatskog kipara i slikara Dimitrija Popovića (68) “Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija, u povodu 500. godišnjice smrti renesansnog genija”.

U Studiju Galerije Josip Račić sve do 5. januara posjetitelji će moći vidjeti radove iz dvaju perioda – između 1980. i 1982., kad se Popović bavio prolaznošću i smrću, te one novije radove u kojima na vlastiti način interpretira najvažnija djela italijanskog slikara, poput “Posljednje večere” i “Mona Lise”.

I ovoga je puta Popović organizirao performans u saradnji s manekenkom Ivanom Majstorović. Dok su posjetitelji gledali slike umjetnika, manekenka je stajala nasred galerije s kosturom vrane.

– Performans je osmišljen u frojdovskom ključu koji se odnosi na Leonardov kompleks majke Katarine – stoji u pozivnici za izložbu.

Dosad je izlagao na 45 samostalnih i više od 200 grupnih izložbi te je jedan od najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika.