Kultura

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2017 od 18. – 20. maja

17/05/2017

Muzeji širom Bosne i Hercegovine pridružit će se svjetskoj muzejskoj porodici od 35.000 muzeja te će brojnim programima, od 18. do 20. maja o temi “Muzeji i sporne historije: govoriti o neizrecivom u muzejima”, obilježiti 12. međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja u BiH.

Obilježavanje 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM).

Uloga manifestacije je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojom se želi povećati vidljivost tih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

U skladu sa godišnjom temom koje preporučuje ICOM, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji imaju, skreće se pažnja šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Evropska noć muzeja, partner Međunarodnog dana muzeja, obilježava se u subotu najbližu Međunarodnom danu muzeja. Cilj Evropske noći muzeja je da se u neuobičajeno vrijeme, do kasnih večernjih sati, približe muzeji, njihove zbirke i programi, svima, osobito mlađoj populaciji.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je ICOM BiH u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim muzejima, saopćeno je iz ICOM-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.