Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

doprinos umjetnosti teatra

Milki Podrug Kokotović uručen Zlatni lovorov vijenac MESS-a

milka

Tom prilikom, direkor Narodnog pozorišta Dino Mustafić istakao je da je Milka glumica koja se zapravo nikada nije oprostila od glume

Prvakinja dubrovačkog Kazališta Marin Držić, Milka Podrug Kokotović, dobitnica je ovogodišnjeg Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg priznanja koji joj je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijelila Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

– Iznenadila me, a više ganula ova nagrada. Ako me pitate šta mi znači gluma to je moj život i ostvarila sam rezultate zato što sam iskonski dala sve za glumu. Danas ovaj dan kad primam ovu nagradu je potvrda za sve ono što sam ostvarila u svom životu i uživala u tome. Teško je bilo, ali sam presretna što sam bila uronjena u glumački svijet i što sam dala to na pozornici ljudima – izjavila je Podrug Kokotović na večerašnjoj ceremoniji dodjele nagrade.

Tom prilikom, direkor Narodnog pozorišta Dino Mustafić istakao je da je Milka glumica koja se zapravo nikada nije oprostila od glume.

– Ona je naprosto, kako mi kažemo u Sarajevu, rođena glumica i njen umjetnički opus je impresivan. Taj Milkin život je na pozornicma vibrirao i više od 6-7 decenija, a ona je i u osamdesetim godinama na pozornicama također bila vitalna i igrala – dodao je Mustafić.

Milka Podrug Kokotović, karijeru je počela kao studentica sarajevskog Dramskog studija na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo. Rođena je u Dicmu 1930, a djetinjstvo i mladost provela je u Splitu, gdje je završila i Klasičnu, a potom upisuje glumačku školu u Zagrebu.

Nakon prve godine i dobijene stipendije, odlazi u Sarajevo pohađati još tri godine. U Sarajevu je i diplomirala. Za kazališni angažman odabrala je Dubrovnik i od 1954. godine do danas mu je ostala vjerna. Samo je četiri puta glumački izbivala iz domicilnog mjesta, u Teatru ITD, Zagreb, HNK Split i u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Snimila je niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i nagradu za životno djelo grada Dubrovnika. O Milkinom glumačkom umijeću su s divljenjem i poštovanjem pisali ugledni kritičari, teatrolozi i kazalištarci.

U svojoj prebogatoj glumačkoj karijeri među brojnim nagradama i priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS za ulogu “Jokaste“ u predstavi “Feničanke“ u režiji Paola Magellija, 1988. godine. Na MESS-u je također gostovala sa svojim Kazalištem Marin Držić sa predstavom “Višnjik“ 1984. u režiji Ivice Kunčevića.

Posebno je zabilježen njen dolazak u opkoljeno Sarajevo u studenom 1995. kada je na sceni Kamernog teatra 55 izvela monodramu “Tužna Jele“ prema “Ekvinociju“ Ive Vojnovića koji je na scenu postavio Ivica Kunčević.