Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Monodrama “Bh stend-drp tragedy” Josipa Pejakovića u Sarajevu

pejakovic-josip

Monodrama “Bh stend-drp tragedy”, novi komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od najvećih bh. glumaca Josipa Pejakovića, u nedjelju će biti izvedena na sceni JU Centar za kulturu “Sarajevo”.

To djelo govori o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u kojoj, kako je Pejaković kazao na konferenciji za medije, “jedna mala grupa nekompetentnih vlastodržaca teroriše građane BiH”.

Predstava je ozbiljna, ima stvaralački život, iz nje se može vidjeti dio historije Bosne, kroz kritički ostvrt i komparaciju s periodom osmanske i austrougarske vladavine, kao i vremenom komunizma i današnje BiH.

– Smatrao sam da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne s vicevima o Sulji i Muji. BiH zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije – naglasio je Pejaković.

Istaknuo je da predstavom želi ukazati na tešku situaciju u BiH, te da je ovo njegov svojevrstan doprinos i oporuka da treba “skloniti vampire koji nam sišu krv”.

Monodrama “Bh stend-drp tragedy” praizvedbu će imati 8. jula u galeriji BKC-a u Sarajevu, u okviru Festivala “Baščaršijske noći”.

Također će biti izvedena u mnogim bh. gradovima – 18. jula u Živinicama, 19. u Kalesiji, 20. u Gračanici, 21. u BKC Tuzla, 22. u Mostaru, 29. u Prijedoru, 30. u Zenici te 4. augusta u Kaknju.