Kultura

Sarajevski ratni teatar

Na ljetnoj sceni SARTR-a predstave Savršeni kroj i Bio je lijep i sunčan dan

13/07/2020

U utorak, 14. jula također na ljetnoj sceni SARTR bit će izvedena predstava "Bio je lijep i sunčan dan", rediteljice Tanje Miletić Oručević

Na ljetnoj sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR publika će večeras imati priliku pogledati predstavu “Savršeni kroj” Vladimira Đurđevića, a u režiji Jasmina Durakovića.

“Savršen kroj” je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan – istaknuo je autor teksta Vladimir Đurđević.

Uloge u predstavi ostvaruju Admir Glamočak i Sead Pandur.

U utorak, 14. jula također na ljetnoj sceni SARTR bit će izvedena predstava “Bio je lijep i sunčan dan”, rediteljice Tanje Miletić Oručević.

Predstava je nastala prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395 dana opsade Sarajeva.

U predstavi igraju: Ana Mia Karić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić, saopćeno je iz SARTR-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.