Kultura

Narodno pozorište Sarajevo

Na pozorišnom trgu “Susan Sontag” večeras najljepši valceri klasične muzike

12/06/2022

Na pozorišnom trgu „Susan Sontag“ svi ljubitelji muzičke umjetnosti, moći će prisustvovati izvedbi gudačkog kvarteta „Rondo“ u 20.00 sati , te u 20.30 sati hora „Allegro“ koji je dio projekta “BH Broadway”

Odlukom stručnog žirija specijalno priznanje – Nagrada za životno djelo “Adem Čejvan”, za izuzetan doprinos u razvoju teatarske umjetnosti u BiH iz oblasti glume, režije, teatarske pedagogije i produkcije, dodijeljena je prvaku Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudinu Bajroviću.

U čast nagrađenih, sinoć je na „21. međunarodnom festivalu bh. drame – Zenica 2022“, kao dio pratećeg programa, izvedena opera buffa u jednom činu “Telefon”, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić. Tu noć u Narodnom pozorištu Sarajevo izvedena je prva repriza dramske predstave “Bordel Eden” rađene po motivima drame Benjamina Bajramovića, u režiji Mirjane Medojević. Dramaturgiju je potpisao Benjamin Konjicija.

U Centru za kulturu u Vogošći, a u okviru specijalnog programa NPS “Kultura na ulice!” izveden je muzičko-poetski performans „Svjedok“ autorski projekat Mikija Trifunova, Hamdije Salihbegovića i Nedžada Merdžanovića. Publika je mogla uživati u savremenim stihovima Tina Ujevića, Maka Dizdara, Valdisalva Perkovića Disa, Horhe Luisa Borhesa, Mike Antića, Berlota Brechta i Rudyarda Kiplinga.

Već danas svoju umjetničku kreaciju će prezentovati Benjamin Čengić i Saša Peševski u skopu eventa pod nazivom “Stolaboratorija slike” na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo “Stolaboratorija“.

Na pozorišnom trgu „Susan Sontag“ svi ljubitelji muzičke umjetnosti, moći će prisustvovati izvedbi gudačkog kvarteta „Rondo“ u 20.00 sati , te u 20.30 sati hora „Allegro“ koji je dio projekta “BH Broadway”.

U okviru programa bit će izvedeni valceri kompozitora poput: Franza Lehara, Friedricha “Fritza” Kreislera, Johanna Straussa II i Dmitrija Shostakovicha. Najljepši valceri klasične muzike svojim šarmom i elegancijom probudiće najskrivenije emocije romantične ljubavi, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.