Kultura

HNK Mostar

Nagrađena komedija “Bljesak zlatnog zuba” na YouTubeu

16/04/2020

"Bljesak zlatnog zuba" dramski je prvijenac Mate Matišića, praizveden 1987. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u režiji Marina Carića

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je online prikazivanje nagrađene komedije “Bljesak zlatnog zuba”, autora Mate Matišića, u režiji Nine Kleflin.

Ljubitelji kazališta “Bljesak zlatnog zuba” moći će pogledati na YouTube kanalu HNK Mostar www.youtube.com/hnkmostar1.

“Bljesak zlatnog zuba” dramski je prvijenac Mate Matišića, praizveden 1987. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u režiji Marina Carića. Radnja komedije smještena je u autorov rodni kraj, selo Ričice u Imotskoj krajini, među gastarbajtere i generaciju njihove djece. Ljubav dvoje mladih, (ne)željena trudnoća te natezanje i nadmudrivanje mladenaca i rodbine koje slijedi osnovni su dramski zaplet, ali ne i jedini, budući da svaki od likova u dramu ulazi sa svojim zapletom, sa svojim životom, priopćeno je iz HNK u Mostaru.

“Tekst ‘Bljesak zlatnog zuba’ doživljavam kao povratak na scenu hrvatskih kazališta pučkog igrokaza, sigurno najpopularnijeg, a možda i najboljeg žanra hrvatske dramatike 19. stoljeća… (…) U njegovu linearnom dramskom toku imamo i komičnih i dramskih elemenata: dramski doista često blijede pred komičnima, ali nisu zanemarljivi, a često se s njima i prožimaju, proizvodeći vrlo groteskne efekte”, napisao je povodom praizvedbe ove komedije hrvatski novinar i kazališni kritičar Dalibor Foretić.

Uz ansambl HNK Mostar, u predstavi igraju Vedran Mlikota, Frane Perišin i drugi, a premijerna izvedba odigrana je 31. januara 2007. godine. Tatjana Feher, Sanda Krgo Soldo, Nikolina Marić i Frane Perišin nagrađeni su na festivalima u Brčkom i Vinkovcima za glumačka ostvarenja u ovoj predstavi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.