Kultura

U režiji Ivana Lea Leme

Novu sezonu u Narodnom pozorištu Mostar otvara predstava “To”

27/08/2019

U septembru ljubitelje kazališne umjetnosti očekuju i dvije gostujuće predstave

Narodno pozorište Mostar (NPM) svoju jubilarnu sedamdesetu kazališnu sezonu otvorit će 6. septembra predstavom Alije Isakovića “To”, u režiji Ivana Lea Leme.

Riječ je o predstavi koja je premijerno na sceni NPM-a izvedena 21. juna tekuće godine, a koja je izazvala veliki interes publike, priopćeno je iz mostarskog pozorišta.

Radnja drame smještena je na periferiju grada, junaci su ljudi sa životne margine. U prvi mah, čini se da je ovo drama o krvnoj osveti, ali uskoro na vidjelo izbija njen univerzalistički karakter, gdje kavana predstavlja simboliku tamnice i zatočeništva ljudskog roda u njegovom životu.

Glumačku postavu čini ansambl NPM-a, i to: Saša Oručević, Emir Spahić, Jasmin Krpo, Emir Sejfić, Vedran Vilogorac, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Šerif Aljić, Mirsad Elezi i Goran Lozo. Scenografiju predstave uradila je Vesna Režić, a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

U septembru ljubitelje kazališne umjetnosti očekuju i dvije gostujuće predstave. Prva je na repertoaru predstava “Nigdje nikog nemam” Edwarda Bonda, u režiji Albana Ukaja, nastala u koprodukciji Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, koja će biti odigrana 11. rujna s početkom u 20 sati, a ulaz na predstavu je besplatan.

Drugo gostovanju u rujnu rezervirano je za mjuzikl kabare “Moja pjesma”, nastao u okviru projekta “BH Broadway”, kojeg provodi veleposlanstvo SAD-a.

Predstavu, koju su sa mladim bh. glumcima i umjetnicima pripremili umjetnički direktor čikaškog Marriott teatra Aaron Thielen i muzički reditelj Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra, bit će odigrana 14. septembra s početkom u 20 sati.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.