Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježavanje Svjetskog dana pozorišta u BNP Zenica

RediteljskaVecer_uBNP_arhiva

Povodom obilježavanja 27. marta, Svjetskog dana pozorišta, Bosansko narodno pozorište Zenica s Udruženjem rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine organizira „Rediteljsku večer“ s Selmom Spahić, nakon izvedbe predstave ”Moja Fabrika”, nastale prema knjizi Selvedina Avdića.

Neposredno pred izvođenje ove predstave umjetnička direktorica BNP-a Lajla Kaikčija će pročitati međunarodnu poruku Međunarodnog teatarskog instituta, u povodu Svjetskog dana teatra, koju je ove godine napisala francuska pozorišna i filmska glumica Isabelle Huppert.

Direktor BNP-a Hazim Begagić istakao je važnost ovakvih događaja „koji su od osobitog značaja za učenike i studente, a posebno za studente društveno-humanističkih usmjerenja“.

Govoreći o važnosti ovog projekta reditelj Srđan Vuletić je naveo da ovim projektom se žele ohrabriti i upoznati učenici osnovnih i srednjih škola s rediteljskom profesijom, koja u našoj zemlji i nije toliko poznata.

Rediteljica Selma Spahić je povodom „Rediteljske večeri“ istakla važnost rada rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine, te je naglasila da ovo Udruženje ima za cilj promociju bh. kulture, ali i podizanje produkcijskih standarda. Rediteljske večeri su prethodno organizirane s Danisom Tanovićem i Pjerom Žalicom.