Kultura

Objavljen prvi roman Zorana T. Živkovića ‘Povratak’

21/10/2018

U izdanju Udruge za poticaj kreativnosti i afirmaciju stvaralaštva u oblasti kulture, umjetnosti i znanosti “KultUm” iz Sarajeva objavljen je prvi roman autora Zorana T. Živkovića, pod naslovom “Povratak”.

– To je zapravo perfomans u perfomansu koji je započeo još prije nekih dvanaestak godina, ciklusom “Mainstream No…”. Ciklus je zaživio instalacijom-perfomansom u Knososu, a potom je slijedio niz drugih instalacija, perfomansa i likovnih manifestacija – kazao je Živković.

Istakao je da “Povratak” direktni nastavak likovne mape “Impossible Encounters with Self Cultivation”, kao i perfomansa “Na Zapadu ništa Novo..Opet!” koji je predstavljen u Galeriji Novi Hram u Sarajevu u okviru programa Međunarodnog festivala kulture “Sarajevska Zima” u februaru 2018.

– Nastanak “Povratka” je otjeletvorenje intimnih pitanja: tko si, odakle si i kuda si krenuo. Ja sam jedan od onih koji žustro razgovara sam sa sobom, u praznoj sobi i u toj žustroj razmjeni mišljenja, izgubim raspravu sam protiv sebe. U jednom od takvih trenutaka spoznaje “Povratak” se pojavio kao jedino održivim i stvarnim – riječi su Živkovića.

Svjetska promocija romana “Povratak” bit će upriličena u Sarajevu tokom novembra, nakon čega su planirane promocije u više zemalja svijeta, saopćeno je iz Udruge “KultUm”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.