Kultura

Održan zajednički koncert mostarskih glazbenih škola

20/12/2016

Muzička škola I. i II. stepena i Muzička škola Ivana pl. Zajca, uz podršku Misije OESS-a, organizirali su u utorak navečer svečani koncert koji je održan u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Na koncertu su nastupili najuspješniji učenici i učenice majstorskih klasa obje škole koje je odabrao Dragan Opančić, docent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i saradnik Studija muzičke umjetnosti Univerziteta u Mostaru.

Po riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašida Hadžovića, zajednički koncert Muzičke i Glazbene škole u Mostaru je jedan od koraka na kojem se radi već određeno vrijeme, a koji ide prema zajedničkoj, jednoj školi koja bi imala jedinstveni plan i program i koja bi bila smještena u novoj zgradi na Musali.

– To je stara zgrada Muzičke škole koja već postoji ali na kojoj će trebati izvršiti rekonstrukciju i renoviranje i ja se nadam da ćemo u skorije vrijeme imati zajednički plan i program koji će sve to i omogućiti – naglasio je ministar Hadžović.

Dodao je kako će rekostrukciju škole pomoći Turska razvojna agencija (TIKA).

Šef Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore kazao je u izjavi za novinare kako mu je posebno drago doći u Kosaču i slušati muziku na jednom ovakvom koncertu.

– Naša ideja je da zajedno s Mostarcima pravimo zajedničku muzičku školu. Nadam se da je ovaj koncert još jedan korak na tom putu – istakao je Jonathan Moore.

Zajednički koncert Muzičke i Glazbene škole okupio je brojne Mostarce, a na njemu je nastupilo 11 učesnika.

Komentari