Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Održana premijera dokumentarnog filma “Velika planina Denali“

Velika planina Denali

Film je priča o podvigu bh. alpinista Cvitanušića i Gazdića, koji su osvojili najviši vrh Sjeverne Amerike

Premijera dokumentarnog filma “Velika planina Denali“, koji je posvećen podvigu bh. alpinista Tomislava Cvitanušića i Armina Gazića, održana je večeras u kinu Cinema City u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Cvitanušić i Gazdić su se 2019. godine popeli na najviši vrh Sjeverne Amerike, a dokumentarni film o njihovom poduhvatu odlučila je snimiti TV Unsko-sanskog kantona.

“Nadamo se da smo uspjeli u namjeri da na dostojanstven i pravi način predstavimo uspjeh naših alpinista i njihovu putešestviju na najvišu planinu Sjeverne Amerike, odnosno Denali. Njihov put trajao je 12 dana, bili su spremni fizički i psihički da savladaju sve izazove. Na nama je bilo da tu njihovu priču, njihove strahove, uspone, opasnosti, izazov ljepotu dočaramo publici“, rekla je Merima Aličević, urednica dokumentarnog programa TV USK-a.

Cvitanušić je kazao da su on i kolega Gazić usponom na Denali ostvarili samo jedan od svojih snova.

“Arminova i moja priča je priča o prijateljstvu, posvećenosti, upornosti, pomalo i hrabrosti. To nije priča o trijumfu i o nekom osvajanju. Potpuno nešto drugačije, a radi se o najhladnijoj planini na svijetu“, kazao je Cvitanušić.

Planina Denali je smještena na jugu Aljaske i najhladnija je planina na svijetu, a osvajanje njenog vrha od 6.194 metra je bio veliki izazov za dvojicu bh. alpinista. Denali ima izuzetno teške klimatske uslove za penjanje i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje na vrhove više od 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest.