Kultura

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Održana sarajevska promocija dokumentarnog filma “Piralen naš svagdašnji”

28/06/2021

Film govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode

Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji”, nastao je u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke te u sklopu platforme Zemlja-Voda-Zrak (ZVZ), prikazan je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana.

Film govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

Horić je navela da se nada da će te priče potaknuti ljude na veći angažman u njihovim lokalnim zajednicama i da ćemo svi zajedno aktivno učestvovati u rješavanju problema.

– Dosad smo nekako uvijek čekali da neko drugi riješi naše probleme i bili smo inertni i apatični. Mi smo kroz ovaj projekt uspjeli povezati Mostar, Banju Luku i Tuzlu, a razmjenom pozitivnih iskustava sigurno ćemo aktivirati široke mase – kazala je Horić.

U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik.

Arsenijević je istakao da je veoma važno što smo informirali javnost kako je pitanje zagađenja i uništavanja životne sredine nužno posmatrati kao ekološko nasilje, te bismo ekološke probleme trebali postaviti kao bezbjednosne probleme.

Jedan od “junaka” tog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru te je iznio nevjerovatne podatke o aktivnom ekološkom nasilju u Hercegovini koje traje već nekoliko decenija.

Promocija filma u Mostaru zakazana je za drugu polovinu jula, saopćeno je iz Udruženja Front slobode.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.