Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istaknuti reditelji

“Online dani poljskog filma u Bosni i Hercegovini” besplatno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Poster_Online dani poljskog filma

Izabrani filmovi donose sjajne priče o herojima svakodnevnice, koji su se izborili u teškim historijskim i ličnim situacijama te donose nadu, koja nam je svima posebno potrebna u izazovnom vremenu pandemije

U organizaciji Ambasade Republike Poljske u Sarajevu od 1. do 4. jula održat će se “Online dani poljskog filma u BiH”, u okviru kojih će publika moći besplatno pogledati četiri filma istaknutih poljskih reditelja.

Filmovi će biti dostupni online besplatno na OnDemand platformi kina Meeting Point: Ondemand.kinomeetingpoint.ba, gledateljima u cijeloj Bosni i Hercegovini, a broj kodova je ograničen.

U programu su filmovi “Najbolji” Łukasza Palkowskog, fascinantna priča o strašnom naporu, spektakularnom padu i izvanrednoj snazi, film inspirisan životom Jerzyija Górskog, koji je završio utrku smrti i postavio rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu; “U mraku” Agnieszke Holland, koji prati događaje u martu 1943. godine u Lavovu, tada prelijepom poljskom gradu, koji je pod čvrstom nacističkom okupacijom i o borbi za preživljavanjem; “Želim živjeti” (režija Maciej Pieprzyca), film inspiriran istinitim događajem, koji donosi priču o dječaku kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza te film “Soba” Krzysztofa Jankowskog, baziran na priči najpoznatijeg poljskog pisca znanstvene fantastike Stanislava Lema, o slavnom astronautu Ijonu Tichyju, koji treba održati govor protiv Pravila o Poslijeplanetarnom Narodu…

Izabrani filmovi donose sjajne priče o herojima svakodnevnice, koji su se izborili u teškim historijskim i ličnim situacijama te donose nadu, koja nam je svima posebno potrebna u izazovnom vremenu pandemije.

Dobrodošli na “Online dane poljskog filma u Bosni i Hercegovini”!

 

O filmovima:

Najbolji / Breaking the limits / Najlepszy

Poljska, 2017, 104 min.

Režija: Łukasz Palkowski

Scenarij: Agatha Dominik, Maciej Karpiński

Uloge: Jakub Gierszał, Arkadiusz Jakubik, Janusz Gajos

Łukasz Palkowski, režiser hita Bogovi, još jednom se bavi biografijom izuzetnog čovjeka koji svjedoči da stvarni junaci mogu pasti na dno dna, preživjeti i ponovo se izdići.

Glavni junak ovog filma je sportista koji je uzburkao svijet ali je praktično i dalje nepoznat u Poljskoj. Ovo je fascinantna priča o strašnom naporu, spektakularnom padu i izvanrednoj snazi. Inspirisan je životom Jerzyija Górskog, koji je završio utrku smrti i postavio rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu, pobijedivši na Double Ironman Race, s vremenom od 24 sata, 47 minuta i 46 sekundi. Sve bi to bilo nemoguće bez dvije žene. Jednu je izgubio, a druga ga je nadahnula da se bori za svoj život.

U mraku / In darkness / W ciemności

Poljska, Njemačka, Kanada, 2011, 144 min.

Režija: Agnieszka Holland

Scenarij: David F. Shamoon (based on In the Sewers of Lvov by Robert Marshall)

Uloge: Robert Więckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup, Kinga Preis

U martu 1943. godine, Lavov, tada prelijepi poljski grad, pod čvrstom je nacističkom okupacijom. Slabi grabe od slabijih, a siromašni kradu od manje siromašnih. Pri samom dnu ovog lanca je Leopold Soha, sitni lopov. Njegovo poznavanje isprepletenog labirinta kanalizacijskih tunela i šahtova gdje krije ukradenu robu, donosi mu ropski posao kanalizacijskog radnika. Ali u Lavovu živi jedna skupina kojoj je i gore nego Sohi – Jevreji. Zbijeni u geto i primorani na rad, umiru od gladi. Shvativši da će geto uskoro biti uništen, jedna šarena skupina se tajno sastaje i kuje plan da pobjegne kroz kanalizaciju. Uprkos stalnom nadzoru uspijevaju ući u tunele. Kad zakorače u tamno podzemlje, otkrit će ih Soha.

Želim živjeti / Life feels good / Chce się żyć

Poljska, 2013, 112 min.

Režija: Maciej Pieprzyca

Scenarij: Maciej Pieprzyca

Uloge: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik, Katarzyna Zawadzka, Anna Nehrebecka

Inspiriran istinitim događajem, film donosi priču o dječaku kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Mateusz prihvaća tešku borbu za pravo na normalan život, okružen roditeljima i prijateljima. Film uz optimizam i humor dokazuje koliko je važna snaga ljudskog duha te govori o važnim stvarima kroz prizmu svakodnevnih događaja i izazova, ne bježeći od neugodnih pitanja i problema.

Soba / The Room / Pokój 2021

Poljska, 2021, 19 min.

Režija: Krzysztof Jankowski

Scenarij: Krzysztof Jankowski

Slavni astronaut Ijon Tichy treba održati govor protiv Pravila o Poslijeplanetarnom Narodu. Predstavnici vladajuće partije ga nastoje spriječiti u tome. Ijona navlače u hotelsku sobu, gdje se ispostavlja da je postao pokusni kunić za testiranje novog tajnog oružja. Film je adaptacija priče najpoznatijeg poljskog pisca znanstvene fantastike Stanislawa Lema.