Kultura

autora Aleksandra Saše Bukvića

Otvaranje izložbe “Pisci u Zvonu 1988. – 1992.” u galeriji Zvono

27/10/2020

Izložbu "Pisci u Zvonu 1988 - 1992" čini 40 fotografija autora Aleksandra Saše Bukvića nastalih u najproduktivnijem periodu kafe-galerije Zvono, od 1988. do 1992. godine, saopćeno je iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono

Izložba fotografija “Pisci u Zvonu 1988. – 1992.” bit će otvorena u danas, 27. oktobra, u galeriji Zvono.

Izložbu “Pisci u Zvonu 1988 – 1992” čini 40 fotografija autora Aleksandra Saše Bukvića nastalih u najproduktivnijem periodu kafe-galerije Zvono, od 1988. do 1992. godine, saopćeno je iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono.

Kafe-galerija Zvono osnovana je u Sarajevu 1979. godine na inicijativu tadašnjih studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Jovice Maričića, Saše Bukvića i prerano preminulog banjalučkog umjetnika Slobodana Dragaša.

Inicijalna namjera bila je omogućiti studentima prostor za izlaganje. Ubrzo se Zvono pretvorilo u značajan umjetnički prostor u kojem su se pored Jazza kao obaveznog muzičkog izbora organizovale izložbe ali i drugi umjetnički programi o čemu i svjedoči ova postavka.

U Zvonu su se kasnih osamdesetih organizirali i inventivno osmišljeni književni programi.

Izložba “Pisci u Zvonu 1988. – 1992.” dokument je o početcima nekih od danas najznačajnijih regionalnih i evropskih književnika poput Miljenka Jergovića i Semezdina Mehmedinovića te uspomena na važne autore sarajevske predratne književne scene koji nažalost više nisu među nama a bili su redovni gosti i učesnici programa Zvona, poput Ilije Ladina, Admirala Mahića, Daria Džamonje, Izeta Sarajlića, Nedžada Ibrišimovića, navodi se u saopćenju.

Semezdin Mehmedinović u to vrijeme bio je i kreator književnih ali i drugih programa u Zvonu te će na otvaranju izložbe uz Sašu Bukvića govoriti o najprogresivnijem periodu sarajevske umjetničke scene.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.