Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Otvoren 43. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike

29/08/2018

Izvedbom “Posljednje Krapove trake”, u utorak navečer otvoren je 43. Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike.

Drugi dan festivala posvećen je edukaciji i rezultatima brojnih radionica koji su rezultirali predstavama.

Dan počinje radionicom na kojoj će mladim glumcima, koji dolaze iz više općina, biti predstavljene osnove glumačke igre, a radionicu će voditi Svetozar Babić, student glume iz Banja Luke.

Na Memorijalnoj sceni upriličit će se svečana izvedba predstave “Maslinova grana”, a u povodu 100 – te reprize predstave. Nakon predstave sadnjom stabla masline mladi će odaslati poruku mira i još jednom reći u kakvom okruženju žele živjeti. Nakon toga u 20,30 sati na Memorijalnoj sceni 2532 bit će izvedena predstava “Sumnja” Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene “Male stvari”, također iz Trebinja.

Sve ove aktivnosti odvijaju se u okviru projekta “Maslinova grana” koji je okupio mlade ljude iz 10 općina Hercegovine u proteklom razdoblju i omogućio im da radeći zajedno razvijaju kulturu mira. Projekt je podržala Vlada Švicarske.

Paralelno s ovim aktivnostima odvija se i Teatarski kamp u okviru projekta PATH (Putanja). Projekt „PATH“ (Putanja) je projekt za razvoj i primjenu metode za unapređenje interkulturalnih vještina mladih u Bosni i Hercegovini, zasnovanih na kreativnoj drami.

Kamp organizira Dis-Pozorište mladih Banja Luka uz stručnu ekspertizu Centra za dramski odgoj BiH. Radionice će voditi dramski pedagozi: Novica Bogdanović, Svetozar Babić i Sead Đulić, a na kampu će sudjelovati 30 mladih iz 7 bosanskohercegovačkih sredina. Domaćin kampa je Mostarski teatar mladih, a projekt se organizira uz financijsku podršku Vleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.