Kultura

SFF

Počasno srce Sarajeva za Isabelle Huppert

15/08/2019

Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Cannesu

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Huppert je legendarna filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena. Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima “Pijanistica“, “Bijela roba“, “Ona“, “Greta“ i mnogim drugim.

Počasno srce Sarajeva biće joj uručeno prije projekcije filma “Jadnici“, koja će se održati 18. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Raiffeisen. Masterclass s Huppert bit će održan istog dana u 18 sati u Kinu Meeting Point.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu “Čipkarica“, dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima “Priča o ženama“ i “Ceremonija“, specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu “Gabrielle“i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima “Violette“ i “Pijanistica“. Osvojila je i francusku nagradu Cesar za najbolju glumicu za filmove “Ceremonija“ i “Ona“. Za ulogu u filmu “Ona“ osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za Oscara za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Moliere, te prestižnu “Prix Europe pour le Theatre” u Rimu.

Nositeljica je francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. filmskog festivala u Cannesu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.