Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava “Medvjed” Zijaha Sokolovića na sceni SARTR-a

zijah

U okviru Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” u nedjelju, 5. marta, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), bit će izvedena gostujuća predstava “Medvjed” rađena prema tekstu Čehova, a igraju Jazz trio Lolita Ljubljana i Zijah Sokolović.

Predstava je urađeno pod rediteljskom palicom Zijaha Sokolovića koji ujedno glumi Grigorija Stepanoviča Smirnova, Jelenu Ivanovu Popova – saksofon Primož Simončič, slugu Luku – bas gitara Iztok Vidmar, dok scenu na bubnjevima uobličuje Marjan Stanič.

Na početku predstave instrumenti se izdvajaju kao likovi, saksofon kao Jelena Ivanova Popova, a bas gitara kao sluga Luka, i započinju dijalog na osnovu Čehovljevog teksta. Svaki instrument uzima integralni tekst svoga lika, pretvara ga u muziku i pomoću nje vodi dijalog.

Muzika bubnjeva oslikava karaktere likova, komentira situacije i međusobne odnose. Tako instrumenti muzikom “glume” Čehovljeve likove i postaju “glumci”, a glumac glumom postaje “instrument”.

Preplitanjem i spajanjem ova dva umjetnička načina izražavanja, muzike i teksta, glumca i muzičkih instrumenata, teatarska iluzija dobija hrabru i neobičnu dimenziju. To je nastavak traganja za novim prostorima umjetnosti.

Predstava je premijerno izvedena 19. maja 1997. godine u Ljubljani i pobjednik je pozorišnog konkursa Ljubljana Grad Kulture te je nagrađena s 22 GRAN PRIX nagrade na pozorišnim festivalima širom svijeta.