Kultura

Predstavljen krimi roman Midhata Ajanovića

15/02/2018

Predstavljanje romana Midhata Ajanovića – Ajana “Dva muža Karoline Lotman” upriličeno je danas u prostorijama Networksa.

“Dva muža Karoline Lotman” napisan je kao krimić, a kako je rekla Saša Krnic iz zagrebačke izdavačke kuće Ibis grafika Ajanovićev roman nadilazi kriminalistički žanr.

Midhat Ajanović rekao je da je ljubitelj krimića, koji je u Švedskoj jako cijenjen, te da mu je bila želja da napiše roman po svim pravilima žanra. U svom romanu Ajanović se bavio i ključnim problemima našeg vremena, od terorizma do ksenofobije, a kako kaže u ovom romanu prisutan je i humor.

Razgovor s Midhatom Ajanovićem vodio je Boro Kontić, a u razgovori je bilo riječi o Ajanovićevom romanu, o žanru trilera, kao i o Sarajevu nekad i sad.

Radnja romana smještena je u mirno naselje u predgrađu Göteborga. Karolina Lotman je umjetnica koja živi u takozvanoj zajednici poliamori s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra Karolina je nađena otrovana u svom stanu. Kroz roman pratimo dvije paralelne istrage Karolinine smrti: jednu koju vode znatiželjni Karolinini susjedi, bračni par Mirela i Enver i drugu, onu policijskog inspektora Larsa Dahlina.

Kritika suvremene civilizacije i postmodernog životnog stila u ovom rukopisu prožeta je nadrealnim humorom i ironijom, nostalgijom, kontemplacijama o kulinarstvu, literaturi i modernoj umjetnosti, ali prije svega ljubavlju za ljude, životinje i život kao takav.

Midhat Ajanović je profesor filmologije i pisac rođen u Sarajevu 1959. koji od 1994. živi i radi u Göteborgu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.