Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sff

Predstavljena knjiga Nenada Polimca o pet decenija bavljenja filmskom umjetnošću

promocija knjige sff (1)

Promotorka knjige voditeljica Press officea 27. SFF-a Andrijana Copf istaknula je da je Polimac čovjek koji je skoro cijeli život posvetio filmu te da je knjiga zapravo prvi dio trilogije

“Život u filmu – uzori i dosezi” naslov je knjige hrvatskog novinara i filmskog kritičara Nenada Polimca koja je predstavljena danas na festivalskom trgu u okviru ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala, donoseći bogato iskustvo tog autora kroz pet decenija praćenja filmske umjetnosti.

Promotorka knjige voditeljica Press officea 27. SFF-a Andrijana Copf istaknula je da je Polimac čovjek koji je skoro cijeli život posvetio filmu te da je knjiga zapravo prvi dio trilogije.

Najveći dio knjige zauzimaju eseji i razgovori s filmskim rediteljima koji po mišljenju autora predstavljaju panteon hrvatske kinematografije. Autor se uglavnom bavi dugometražnim igranim filmom, no izdvaja i autore animiranih i eksperimentalnih filmova te kreativne producente.

Govoreći o selekciji filmskih autora u knjizi, Polimac je naveo da je ona zapravo bila dosta jednostavna, odabirajući reditelje koje zaista cijeni. Ujedno, kako je istaknuo, knjigu je počeo onim što ga je obrazovalo, a to su prvenstveno domaći filmski časopisi.

– Domaći časopisi bili su mnogo zanimljiviji i provokativniji, jer su govorili o stvarima koje su se dešavale oko nas. Moja vokacija je prvenstveno cjelovečernji film, dok mi eksperimentalni nije baš fah – ustvrdio je Polimac.

Prisjeća se da je prvi film gledao sa šest-sedam godina, a bio je to “Romeo i Julija” Renata Kastelanija. Ozbiljniji filmofil postaje u dobi od 12-13 godina.

– Film je onda bio mnogo važniji nego danas. Ne mislim pri tom da je film danas zapostavljen, ljudi su mnogo više informisani danas te mnogo lakše uče ono što smo mi učili mukotrpno – mišljenja je on.

Navodi da bi u to vrijeme neke filmove gledali i po četrdeset puta, jer je tada gledalac bio veoma pažljiv, što je također razlika u odnosu na današnje doba.

Za Polimca pojava televizije donijela je istinsku revoluciju 60-ih godina, kada je film u kinu odjednom pao u drugi plan.

Druga knjiga “Lice i naličje kinematografije” bit će objavljena naredne godine, dok se treća zove “Utjecaji iz svijeta”.

Nenad Polimac rođen je 1949. godine u Zagrebu. O filmu piše od 1972. Uređivao je vrlo utjecajni časopis “Film”, autor je Leksikona Yu filma. Jedan je od pokretača tjednika Globus i Nacional, a zadnjih godina objavljuje uglavnom u Jutarnjem listu. Dobitnik je godišnje nagrade i nagrade za životno djelo “Vladimir Vuković” Hrvatskog društva filmskih kritičara.