Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerno izvedena “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”

predstava hamlet111

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama publika u mostarskom HNK sinoć je ispratila premijernu izvedbu predstave “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.

Najpoznatije djelo hrvatskog autora Ive Brešana režirao je Ivan Leo Lemo, istkanuti hrvatski redatelj mlađe generacije s autorskim timom, scenografkinje Vesne Režić, kostimografkinje Mirjane Zagorec, autora glazbe Zvonimira Duspera i koreografa Lea Mujića.

Na Brešanovom “Hamletu u Mrduši Donjoj”, angažirao je bio cjelokupni glumački ansambl, veliki broj vanjskih suradnik ali i jedno od najpoznatijih filmskih imena – Slaven Knezović koji u predstavi igra Bukaru ali i tri članice KUD-a sv. Ante iz Cima. U predstavi igraju Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić Mario Bošnjak i Zorislav Galić.

Uz mnogobrojnu mostarsku publiku, na premijernoj izvedbi u HNK Mostar bili su redatelji Vinko Brešan i Segor Hadžagić, glumica Ksenija Prohaska, glumci Dragan Despot i Goran Bogdan, književnik Josip Mlakić, izvršna direkorica Mostar Film Festivala Maja Lasić i brojni drugi gosti iz javnog života.

Redatelj i dramaturg Pozorišta mladih u Sarajevu Segor Hadžagić istaknuo je kako su originalna redateljska rješenja istinska rijetkost današnjeg teatra.

– Ovo je brilijantna predstava. Ostati vjeran Brešanu, a pritome imati inventivna i originalna redateljska rješenja, istinska je rijetkost u današnjem teatru – rekao je Hadžagić i dodao kako je riječ o glumački sjajnoj izvedbi, te da mu je teško izdvojiti bilo koga od glumaca jer su svi ostvarili odlične uloge.

Glumica Ksenija Prohaska izjavila je kako će “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” zasigurno postati veliki kazališni hit.

– Predstava je prema tekstu savršeno pročitana, divan glumački ansambl i ostvaranja. Hamlet i Ofelija su maestralno odigrali svoje uloge, kao i Bukara, Šimurina, Mačak. Glumci su izvrsni, a redatelj Lemo savršeno je i duboko pogodio nit i duh dalmatinske Zagore – mišljenja je Prohaska.

Maja Lasić ističe važnost “Amleta” kao nasušne potrebe i u našoj, hrvatskoj i bh. “Mrduši”.

– Istinski sam ponosna na cijeli ansambl, a posebno na brata Slavena kojeg sam uživala gledati u HNK Mostar i na kazališnim daskama, inače, nakon dugo godina. Dva sata su prošla kao dlanom o dlan što je prvotni pokazatelj dobro obavljenog posla u svim segmentima. Sinoć se rodio, a uvjerena sam kako će i dugo živjeti “mostarski ‘Amlet”- izjavila je Lasić.

Književnik Josip Mlakić naveo je aktualnost Brešanovog teksta, kao i same predstave, koja je praizvedena 1971. godine.

– Premijerno izvođenje jedne kultne predstave popu Brešanovog “Hamleta” velika je stvar, ne samo za Mostar, pogotovo jedna ovakva izvedba koja je oduševila sve nazočne. Dvije mi se stvari u vezi predstave čine najvažnijim: činjenica kako je jedna predstava koja je praizvedena davne 1971. danas aktualna kao i u to vrijeme, te sjajna glumačka izvedba glumaca ansambla HNK Mostar, pogotovo ako se zna kako je ova predstava glumački jako zahtjevna – rekao je Mlakić.

Mlakić je istaknuo kako su ga posebno oduševile uloge Slavena Knezovića kao Bukare, Roberta Pehara kao Učitelja i Miru Barnjaka.

– Isplatilo se potegnuti 100-ak kilometara do Mostara i pogledati ‘mostarskog Hamleta’ – rekao je Mlakić.

Reprizne izvedbe su ranije raspordane, a već sada se rezerviraju ulaznice za najavljene reprize koje će u HNK Mostar biti odigrane početkom lipnja.