Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tokom SFF-a

Prikazana ”Priča o tri sestre“: Fokus filma na želji za boljim životom

20190821_2_37847657_46949640_Web

Regionalnom premijerom filma večeras u Narodnom pozorištu zatvara se Takmičarki program – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF)

Ljubitelji sedme umjetnosti danas su u Narodnom pozorištu, u Sarajevu, uživali u filmu ”Priča o tri sestre”, turskog režisera Emina Alpera, javlja Anadolu Agency (AA).

Regionalnom premijerom filma večeras u Narodnom pozorištu zatvara se Takmičarki program – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Film je prvobitno prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, a žiri će odluke o ovogodišnjim dobitnicima i dobitnicama Srca Sarajeva donijeti sutra.

Na filmu je radio tim iz Turske, Njemačke, Holandije i Grčke, sestre Reyhan, Nurhan i Havvu šalju u grad kao “besleme” – udomiteljsku djecu i služavke.

Filmska ekipa nakon projekcije u Narodnom pozorištu odgovarala je na pitanja publike.

Emin Alper, kojem je ovo treći dugometražni film, za AA je kazao kako film govori o životu tri sestre Reyhan, Nurhan i Havvu koje otac nakon smrti njihove majke šalje u grad kao “besleme” – udomiteljsku djecu i služavke. Nakon što iz niza razloga razočaraju svoje udomiteljske porodice, primorane su vratiti se ocu u siromašno selo. Lišene snova o boljem životu, sestre se nastoje držati zajedno.

”U osnovi smo se fokusirali na želji za boljim životom. Život koji tri sestre žele jeste van sela“, rekao je Alper.

Dodao je kako su se tokom snimanja osvrnuli na klasne i polne nejednakosti.

Cemre Ebuzziya, koja tumači ulogu Reyhan, kazala je kako je bilo važno prenijeti osjećaje koje veže sestre.

Ece Yuksel, koja tumači lik Nurhan, kazala je kako je tokom snimanja primijetila koliko je Nurhan kompleksna i osjetljiva ličnost.

Najmlađu sestru Havvu glumi Helin Kandemir, kazala je kako je njen lik veoma malo govorio, ali da je svaki dijalog i reakcija bila smislena.

“Mi smo snimili jednu realističnu priču”, rekla je Kandermir.

SFF ove godine počeo je 16. augusta, a završit će se 23. augusta.